Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

Σήμερα στις 16:30 πραγματοποιείται η κρίσιμη συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Λ. Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους και στο τραπέζι των συζητήσεων «πρωταγωνιστούν» οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Οι εξελίξεις , που αναμένονται στα εργασιακά, είναι απλά… δραματικές, καθώς καταργούνται ένα – ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι σχέσεις εργασίας γίνονται ολοένα και πιο «ευέλικτες» με τον εργοδότη να έχει το «πάνω χέρι».

Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο και θα πληρώνονται λιγότερο, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις θα αντικατασταθούν με τις ατομικές. Ο εργοδότης θα έχει την δυνατότητα να δίνει όση αμοιβή θέλει -εννοείται κάτω του μέχρι τώρα....


προβλεπόμενου νόμιμου ελάχιστου μισθού-, ενώ θα μπορεί να πληρώνει με την ημέρα, τον μήνα, την ώρα, ανάλογα πως τον βολεύει!

Στην περίπτωση που ισχύσουν δηλαδή οι ατομικές συμβάσεις, τους μήνες που ο εργοδότης «δεν βγαίνει» ή απλά υποστηρίζει ότι δεν έχει δουλειά θα δίνει ρεπό.

Παρόλο που η κ. Κατσέλη είχε υποστηρίξει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα ισχύσουν μόνο στις εταιρείες που κινδυνεύουν με «λουκέτο», κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν αδύνατο, αφού την κατάσταση θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν και οι κατέχοντες επιχειρηματίες «με καβούρια στις τσέπες», όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας.

Τέλος, τα μπόνους και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα μπορείτε να τα κρατήσετε ως μια... καλή ανάμνηση του παρελθόντος, αφού για την τρόικα αποτελεί περιττή πολυτέλεια!

Εν τω μεταξύ, υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα καταργηθεί και το δικαίωμα της απεργίας, με τον εργοδότη να έχει την δυνατότητα παραπομπής των απεργών – υπαλλήλων σε επιτροπή διαιτησίας.

Την ίδια ώρα, τρομακτικές είναι οι προβλέψεις και για τα ποσοστά ανεργίας, τα οποία αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη το 2011. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι άνεργοι θα ανέλθουν στο 15% για τον επόμενο χρόνο και στο 15,2% για το 2012.