Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Λ.Κατσέλη: Ανεκτό, όχι ικανοποιητικό το πλαίσιο για τις συμβάσεις

Οπως είπε η Λούκα Κατσέλη, κλήθηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες διατάξεις που είχαν υπογραφεί στο μνημόνιο. «Υπήρχαν δύο διατάξεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου και πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά με τη μακρά συζήτηση που είχα με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, θα αποδομούσαν πλήρως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.


Η μία έλεγε ότι έπρεπε πάντοτε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων, άρα ουσιαστικά να μην υπάρχουν....


κλαδικές συμβάσεις.


Και η δεύτερη διάταξη έλεγε, ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα που υπάρχει επέκτασης σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν συνάψει ήδη κλαδική σύμβαση.


Και τα δύο αυτά θα σήμαιναν ότι κάθε επιχείρηση θα έκανε τα του οίκου της, ότι δεν θα υπήρχαν κλαδικές συμβάσεις, ότι οι εργαζόμενοι βασικά δεν θα είχαν καμία διαπραγματευτική δύναμη», ανέφερε η υπουργός.

«Ανεκτό αυτό που θεσπίστηκε»
Οπως υποστήριξε, «Μετά από 2,5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, φτάσαμε σε ένα σημείο το οποίο νομίζω ότι είναι ανεκτό. Δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες επιχειρήσεις, με συμφωνία των εργαζομένων, να υπογραφεί μία ειδική σύμβαση, χωρίς να καταργηθούν οι κλαδικές, χωρίς να καταργηθεί το δικαίωμα του εργαζόμενου να οργανώνεται και να διεκδικεί και με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι προβλέπονται όσον αφορά τη διαδικασία. Θα έλεγα ότι δεν είναι ικανοποιητικό, είναι ανεκτό αυτό το οποίο θεσπίστηκε», επανέλαβε η υπουργός.

«Εάν δεν συμφωνήσουν, αυτό είναι το σημαντικό, εάν ο εργαζόμενος πει ότι αυτά που μου λέει ο εργοδότης μου δεν με συμφέρουν, δεν μπορώ να τα αποδεχθώ, τότε έχει την κλαδική του σύμβαση και καλύπτεται από την κλαδική του σύμβαση. Και εάν ο εργοδότης πει ότι εγώ δεν αντέχω, πραγματικά δεν βγαίνω με αυτούς τους όρους, τότε μπορεί όπως γινόταν να πάει στη μεσολάβηση και στη διαιτησία. Άρα, απαιτείται κοινή συμφωνία των δύο μερών», σημείωσε η κ.Κατσέλη.

«Φτάσαμε ένα βήμα πριν τις ατομικές συμβάσεις»
Σημείωσε επίσης ότι πριν τη διαπραγμάτευση η αγορά ήταν ένα βήμα πριν τις ατομικές συμβάσεις. «Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μαζί, γιατί δεν ήμουν μόνη μου, δώσαμε μία μάχη την οποία αυτή τη στιγμή την έχουμε φέρει σε ένα ανεκτό επίπεδο και αυτό νομοθετούμε», υπογράμμισε.

Η κ.Κατσέλη σημείωσε ότι επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικα, ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά το μη μισθολογικό κόστος. «Δε νομίζω ότι τους έπεισα, αλλά τουλάχιστον βάλαμε ένα πλαίσιο συζήτησης», προσέθεσε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι κανείς από τους κοινωνικούς εταίρους δεν ζήτησε μείωση μισθών, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΒ. «Σας το λέω ξεκάθαρα. Γιατί δε συμφέρει πολλές επιχειρήσεις να έχεις μείωση μισθών. Διότι όλοι όσοι είναι στην αγορά καταλαβαίνουν και κατανοούν ότι μια μείωση μισθών δε θα έχει τζίρο» στην τελική κατανάλωση.