Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Φανταστείτε πως τρώτε και... αδυνατίστε!!!

Ευχηθήκατε ποτέ να μπορούσατε να μειώστε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε χωρίς να πεινάτε; Αμερικανική επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 300 εθελοντές απέδειξε ότι το μόνο χρειάζεται για να τα καταφέρετε είναι μια ζωηρή φαντασία. Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μελόν της Πενσιλβάνια ανακάλυψαν ότι όταν κάποιος φαντασιώνεται ότι απολαμβάνει το αγαπημένο του φαγητό στην πραγματικότητα μειώνει την επιθυμία για αυτό.

Το τρικ είναι να φαντάζεται κανείς ότι καταβροχθίζει άφθονες ποσότητες του φαγητού που επιθυμεί περισσότερο και όχι να δημιουργεί απλές εικόνες πιάτων που προκαλούν σιελόρροια. Αυτή η πρακτική φαίνεται ότι ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την....




κατανάλωση και αποτρέπουν το «τσίμπημα».

Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα ζήτησε από ορισμένους συμμετέχοντες να φανταστούν επανειλημμένα ότι τρώνε ένα σοκολατάκι ή ένα κομμάτι τυρί, ενώ από κάποιους άλλους ζητήθηκε να φανταστούν ότι καταναλώνουν κάποιο άλλο φαγώσιμο ή ότι απλά «στριφογυρίζουν» το σοκολατάκι ή το τυρί στο πιάτο χωρίς να το τρώνε. Όταν αργότερα τους δώθηκε αντιστοίχως ένα μπολ με κύβους τυριού ή σοκολατάκια, οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας κατανάλωσαν 50% λιγότερη τροφή από εκείνους που έπρεπε να αντισταθούν νοερά στο φαγητό.

«Αποδείχθηκε ότι η προσπάθεια να καταπιέσει κανείς τις σκέψεις του για ορεκτικά φαγητά ώστε να μην τρέξει προς το ψυγείο αποτελεί θεμελιωδώς λάθος στρατηγική. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαμορφώσουν τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να τρώνε μικρότερες ποσότητες από τις ανθυγιεινές τροφές που λαχταρούν και να επιλέγουν πιο υγιεινά φαγητά. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μας βοηθήσουν να αντισταθούμε και σε άλλες ακατάσχετες επιθυμίες, όπως για τσιγάρο ή αλκοόλ. », λέει ο επικεφαλής της έρευνας δόκτωρ Κάρι Μόργουετζ.

«Η έρευνα εξέτασε αυτό που ονομάζουμε ‘’εξάρτηση’’, δηλαδή την νευρολογική διαδικασία που καθορίζει σε τι ποσότητα καταναλώνουμε μια τροφή ή ένα άλλο προϊόν, πότε να σταματήσουμε να το καταναλώνουμε και πότε να περάσουμε στην κατανάλωση κάποιου άλλου προϊόντος. Τα ευρήματα της έρευνας μας έδειξαν ότι η ‘’εξάρτηση’’ δεν κυβερνάται αποκλειστικά από αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως η οσμή, η όψη, η αφή και ο ήχος, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται νοητικά η εμπειρία της κατανάλωσης μιας τροφής.», εξηγεί ο καθηγητής Μαέρκτινγκ και συμμετέχων στην έρευνα Ζοακίμ Βοζερό.