Βαράει διάλυση η ΓΣΕΕ..
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται από το πρωί το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ για το «αγκάθι» των συμβάσεων.Την αποχώρησή τους από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι κ.κ. Β.Μπουζούλας γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γ.Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση).
Όπως δήλωσαν, προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του...
προέδρου Γιάννη Παναγόπουλου.
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου.
Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.
«Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Οι κ.κ. Μπουζούλας και Γαβρίλης, που, πάντως, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας, ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.
Από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντάς την ότι υιοθετεί αβίαστα τις απαιτήσεις της τρόικας.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι η συμπαιγνία κυβέρνησης-μεγαλοεπιχειρηματιών-ηγεσίας ΓΣΕΕ πρέπει να αποτύχει.«Το έγκλημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της γενίκευσης των μισθών πείνας πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική και οργανωμένη αντίδραση όλων των μισθωτών» αναφέρει.
Προϋπόθεση ωστόσο, κάθε συζήτησης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι η δέσμευση ότι θα εξακολουθήσουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να επεκτείνονται ως υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, στην επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Εργασίας και τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Κουκιάδη.
Στην επιστολή του ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ότι «οι συζητήσεις που έχουν γίνει αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο στη διαμόρφωση πλαισίου που θα ξεπερνούσε τις παράλογες απαιτήσεις της 'τρόικας' για νομοθέτηση κατίσχυσης όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών χωρίς κανένα περιορισμό».
Αν καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμεθα όχι απλώς στην κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών, αλλά στην κατάργηση των συμβάσεων και της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων και την ανάδειξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως ρυθμιστή των όρων εργασίας.
Προαπαιτούμενο λοιπόν για οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί η δέσμευση ότι θα ισχύσει η μόνη συμφωνία που υπάρχει μέχρι στιγμής μεταξύ των ενδιαφερομένων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) και η οποία έχει γραπτά δοθεί στην κ. Κατσέλη, ότι δηλαδή θα εξακολουθήσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να επεκτείνονται ως υποχρεωτικές για όλους
NEA