Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται νέα μέτρα για να καλύψουμε το έλλειμμα..

Μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ από το 2012-2014, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, και «μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.....


"ΤΑ ΝΕΑ", ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι "το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα πρέπει να περιλαµβάνει δράσεις περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ", ενώ για τις κοινωνικές δαπάνες, τονίζει ότι "θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο αποδοτικές – θυµίζω ότι είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρώπη που οι κοινωνικές µεταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να µειώσουν το ποσοστό φτώχειας, ένδειξη ότι δεν βρίσκουν σε όλες τις περιπτώσεις τον στόχο τους". Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα µέτρα που παρουσιάζει το ∆ΝΤ στην έκθεσή του είναι ενδεικτικά και κανένα από αυτά δεν έχει συµφωνηθεί ή υιοθετηθεί στο ελληνικό Πρόγραµµα.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι στον προϋπολογισµό του 2011 έχει υπολογισθεί ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή της θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ. Προσθέτει δε, ότι "στόχος µας είναι στην επόµενη τριετία είναι να καταφέρουµε να περιορίσουµε στο µέγιστο τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, που εκτιµάται – σε όρους διαφυγόντων εσόδων – σε 6% του ΑΕΠ, αλλά και να συλλάβουµε ένα πολύ µεγάλο µέρος της µαύρης οικονοµίας, που κρύβεται πίσω από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασµούς του εξωτερικού".

Σχετικά με την επέκταση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου του µηχανισµού στήριξης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι έχει ήδη συµφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ προσθέτει ότι δεν συζητήθηκε στο Νταβός επιµήκυνση της αποπληρωµής των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία στα 30 έτη. "∆εν υπάρχει κάποια επίσηµη πρόταση στο τραπέζι, είναι σαφές όµως ότι υπάρχει προβληµατισµός για τη βελτίωση της βιωσιµότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, µε µεγαλύτερο χρόνο αποπληρωµής.", σημειώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα μας θα εγκρίνουν και την 4η δόση του δανείου και ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέλος του 2011.