Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Παραβίαση των ψηφισμάτων βλέπει η Ρωσία στον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών

Εξηγήσεις από τη Γαλλία ζητά η Ρωσία σχετικά με τον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών με πυρομαχικά, όπλα και εφόδια, ο οποίος κατά τη Μόσχα αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Διαφωνίες στο εσωτερικό της συμμαχίας κατά της Λιβύης έχει προκαλέσει η μονομερής, όπως φαίνεται, απόφαση της Γαλλίας...


χωρίς να ενημερώσει ή να ζητήσει την άδεια από τους συμμάχους της. Μετά τη Βρετανία και ο ΓΓ ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία δεν συμμετέχει στη επιχείρηση.

Ο εξοπλισμός των Λιβύων έχει επισύρει την οργή και της Ρωσίας που υπογραμμίζει ότι παραβιάζει το πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Αν επιβεβαιωθεί [η αναφορά], είναι μία πολύ μεγάλη παραβίαση της απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία απείχε κατά την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών και έχει επικρίνει έντονα τις ενέργειες του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον, όπως ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν, το NATO δεν συμμετέχει στην επιχείρηση της Γαλλίας για τον εξοπλισμό των εξεγερμένων.

Πάντως υπογράμμισε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για κάποια άλλη χώρα που να παραδίδει όπλα στους εξεγερμένους.

Την κίνηση της Γαλλίας κατέκρινε και η Αφρικανική Ένωση που μίλησε για «Σομαλιοποίηση» της Λιβύης.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα-μέλος του NATO η οποία αναγνώρισε ανοικτά ότι εξοπλίζει τους εξεγερμένους που επιδιώκουν να ανατρέψουν το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε ότι η παράδοση των όπλων έγινε με βάση το άρθρο 4 της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επιτρέπει τη μη τήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε με την απόφαση 1970 «υπό εξαιρετικές συνθήκες», για την προστασία πολιτών.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ηγετικό στέλεχος των εξεγερμένων, δήλωσε ότι η αποστολή όπλων στους μαχητές τους μπορεί να επιταχύνει τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Σχετικά με τα όπλα, ο Τζιμπρίλ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως τα όπλα ίσως βοηθήσουν να αποφευχθούν απώλειες.

«Δίνοντάς τους όπλα θα είμαστε σε θέση να κερδίσουμε τη μάχη πιο γρήγορα, ώστε να χύσουμε όσο λιγότερο αίμα είναι δυνατόν. Διότι όσο λιγότερο αίμα χύσουμε τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να σκεφτούμε το μέλλον και θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε περισσότερο το λιβυκό λαό», δήλωσε.

Το θέμα αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία ανέφερε πως η Γαλλία έριξε με αλεξίπτωτα εκτοξευτές ρουκετών, τουφέκια, πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες στα Δυτικά Όρη στις αρχές Ιουνίου. Το γαλλικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι γαλλικά αεροσκάφη εφοδίασαν τους εξεγερμένους με όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και φάρμακα.

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, ο Μανσούρ Σάιφ αλ Νασρ εκπρόσωπος των εξεγερμένων της Λιβύης επισήμανε κατά την έναρξη της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στο Μαλαμπό, ότι «όλοι συμφωνούν ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει» από την εξουσία.

«Ασφαλώς ελπίζουμε στην υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης. Ο οδικός χάρτης είναι καλός εάν τροποποιηθεί» (ώστε να προβλέπει την αποχώρηση του Καντάφι), πρόσθεσε.