Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η Κρητική διατροφή βοηθά στην μακροζωία..

Την υπεροχή της κρητικής διατροφής για την υγεία αλλά και τη συμβολή της στην μακροβιότητα αποδεικνύει μελέτη που ξεκίνησε το 1960 στις ΗΠΑ και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα 13.000 άνδρες από επτά χώρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης, παρουσιάσθηκαν σε...




εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, από την διαιτολόγο - διατροφολόγο και μέλος του ειδικού διδακτικού - εργαστηριακού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννα Αποστολάκη.

Αναλυτικά, η μελέτη, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ Ancel Keys, ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα, την επινόησε για να ερευνήσει τη σχέση διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συμμετείχαν 13.000 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.

Τριανταένα χρόνια μετά, δηλαδή το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καφάτο, ανέλαβε την επανεξέταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαπιστώνοντας ότι το 50% των Κρητικών που συμμετείχαν βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ενώ στη Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες.

Σήμερα στην Κρήτη εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή 30 άτομα.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών (π.χ. άφθονα άγρια χόρτα, λαχανικά, φρούτα, σαλιγκάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά, λίγο κρέας κ.α.) όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος, που ήταν απλός και δεν κάλυπτε τη γεύση της πρώτης ύλης.

Επιπλέον, στη διάρκεια της εσπερίδας αναπτύχθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την αξία των βοτάνων, αλλά και των άγριων χόρτων της Κρήτης, με ομιλητές τον Κωνσταντίνο Οικονομάκη, γεωπόνο - ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ και τον Ζαχαρία Κυπριωτάκη, καθηγητή Βοτανικής ΤΕΙ Κρήτης.

Σχόλια (13)

Φόρτωση... Σύνδεση...
opws epishs kai oi ikariwtes pane polu kala se 8emata makrozwias....
ela na paradeigmatizomaste siga siga!!!!!
Να μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη και η Ικαρία Στατιστικώς αποδεδειγμένα βγάζει και τους περισσοτερους ηλίθιους ανά την Ελλάδα.Συμπέρασμα τι να την κανεις τι μακροζωία αν είσαι *******************************************?
7 replies · ενεργό πριν 713 εβδομάδες
Στατιστικώς αποδεδειγμένα, όσοι γονείς παίζουν μαλα κία βγάζουν παιδιά σαν και σένα.
Εσύ δεν μας είπες, απο την Ικαρία είσαι ή από Κρήτη?
Δεν ρώτησα εσένα αλλά τον ηλίθιο πιο πάνω. Προφανώς αν θεωρεί οτι ισχύει αυτό που λέει θα πρέπει κι αυτός να είναι απο εκει, γιατι φαίνεται μεγάλος βλακαμας.
Ego gia Patra kai Pyrgo exo akousei pantos :P
egw exw akousei gia tous Pyrgiotes oti o kaliteros exei g@misei thn mana tou
ο καλυτερος εκπροσωπος τους ο μητσοτακης.Διαφημιστικο σποτ πρεπει να τον βαλουν
Αυτο το ζώον ο ion πρέπει να είναι άνθρωπος για ξέρει να γράφει....έκτος και αν είναι ζώον πραγματικά οπότε έχει κάποια αξία να ασχοληθείς μαζί του.....
Κτηνίατρος είσαι ρε xxxalia?
χαχαχαχαχαχα ειστε τρελοι τσακωνεστε σαν μικρα παιδια, ειμαι απο Κρητη αλα οτι πιστευει ο καθενας ειναι δικοτου θεμα

Δημοσίευση νέου σχολίου

Comments by