Φτιάχνουν τάφρο στον Έβρο
Την πρώτη φωτογραφία από την τάφρο που κατασκευάζει η Ελλάδα στον Έβρο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung. Η φωτογραφία, διευκρινίζει η εφημερίδα τραβήχτηκε κρυφά από Έλληνα στρατιώτη. Οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράκτη, μήκους....120 χλμ και βάθους 7 μέτρων, ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση της αθρόας λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα, είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ενώ οι συνθήκες παροχής ασύλου συγκέντρωσαν τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας.
Τότε, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την εντονότερη παρουσία της Frontex και την κατασκευή ενός φράκτη υψηλής τεχνολογίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Για το φράχτη δε γίνεται πια λόγος. Όπως προκύπτει τώρα, οι Έλληνες είχαν από πριν συλλάβει ένα άλλο σχέδιο, μυστικό. Πριν ένα μήνα, οι αθηναϊκές εφημερίδες αποκάλυψαν για ποιο έργο δουλεύει ο στρατός από το Δεκέμβριο του 2009. Μία τάφρο γεμάτη νερό για την προστασία της Ευρώπης, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Ένα σχέδιο που δημιουργεί συνειρμούς με τον Ψυχρό Πόλεμο και το Τείχος του Βερολίνου. Μόνο που εδώ δε χτίζεται, αλλά σκάβεται», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πάντως, στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις ακτιβιστή της ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl στη Φραγκφούρτη, που θέτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες. «Αυτοί που επωφελούνται είναι οι διακινητές των λαθρομεταναστών. Οι μετανάστες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και θα υπάρχουν περισσότεροι νεκροί», αναφέρει.
Επισήμως, η Frontex διαψεύδει ότι έχει πληροφορίες για την κατασκευή του φράκτη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία για το έργο, επικαλούμενη ζητήματα εθνικής ασφάλειες. Το ακριβές κόστος του έργου δεν το γνωρίζει κανείς παρά μόνον ο στρατός.
Η τουρκική αντίδραση
Η κατασκευή του φράκτη προκαλεί αντιδράσεις και στην Τουρκική πλευρά, με τον Εγκεμέν Μπαγκίς να δηλώνει «έκπληκτος και ανήσυχος». Επίσης, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας για θέματα ΕΕ αφήνει αιχμές για την κατασκευή του έργου, ελπίζοντας, όπως αναφέρει, ότι η Ελλάδα δε θέλει να προκαλέσει μία κρίση εξωτερικής πολιτικής για να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά της προβλήματα.
Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας γίνεται λόγος για ένα απόρρητο έγγραφο του ελληνικού γενικού επιτελείου, που χρονολογείται από το φθινόπωρο του 2010. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι η Τουρκία σχεδιάζεται να επιτεθεί με τεθωρακισμένα που μπορούν να αναχαιτιστούν μόνο με τάφρο μήκους 30 μέτρων. Κρίσιμος χρόνος για την επίθεση θεωρήθηκε το διάστημα του Ιουνίου του 2011, εφόσον ο Ερντογάν έχανε τις εκλογές, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά χρήματα για ένα τέτοιο σχέδιο, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση» αναφέρει ο Μπαγκίς, σημειώνοντας με νόημα: «Η τάφρος είναι μια παγίδα, όμως για ποιον; “Όποιος σκάβει λάκκο, πέφτει ο ίδιος μέσα».
Η κατασκευή του φράκτη προκάλεσε επικριτικά σχόλια και στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο της Τουρκίας. Οι τουρκικές εφημερίδες κορόιδεψαν την «ελληνική παράνοια», ενώ ένας μπλόγκερ έγραψε: «Όταν θα έχετε τελειώσει την τάφρο, θα είστε πλέον χρεοκοπημένοι, οπότε θα μπορούμε απλώς να αγοράσουμε τη χώρα. Όμως τη θέλουμε;»
newscode