Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το παζάρι για το κούρεμα των ομολόγων συνεχίζεται

Ιδιαιτέρως σκληρή προβλέπεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της χώρας για το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι εκπροσωπούνται από....




επιτροπή υπό την προεδρία του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και του γάλλου τραπεζίτη Ζαν Λεμιέρ, απέρριψαν την πρόταση που εισηγήθηκαν οι ελληνικές Αρχές με επικεφαλής τον Πέτρο Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές θα κουρευτούν κατά 50%, ενώ ένα ποσοστό 35% θα ανταλλαγεί με νέα ομόλογα με επιτόκιο 4,5% και το υπόλοιπο 15% θα εξοφληθεί με μετρητά. Αντίθετα, η πρόταση που φέρονται να προτιμούν οι τράπεζες προβλέπει κούρεμα 50% και ανταλλαγή του υπόλοιπου 50% με νέα ομόλογα με επιτόκιο 8% και εγγυημένα από τα 30 δισ. ευρώ του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί σε όρους «καθαρής παρούσας αξίας», όπως αυτή θα απεικονίζεται στους ισολογισμούς τους, η πρόταση της κυβέρνησης αντιπροσωπεύει κούρεμα 70%, ενώ η δική τους περιορίζει τις ζημιές στο 54%.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Πηγές των τραπεζών εξέφραζαν, πάντως, την έκπληξή τους για την κυβερνητική πρόταση την οποία χαρακτήριζαν ακραία, δεδομένου ότι - όπως έλεγαν - η ίδια η βάση της συζήτησης, δηλαδή το κούρεμα του 50%, κινείται ήδη στα όρια του εθελοντικού.