Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

The game is over

Υπό το μηδέν «χτύπησε» η θερμοκρασία στο Eurogroupκαι η αμηχανία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών πήγε σύννεφο, καθώς πήραν στα χέρια τους απόρρητη έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ιταλικής οικονομίας και φέρει τις υπογραφές της....




Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Την έκθεση που «πάγωσε» την συνεδρίαση φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα «Guardian»: σύμφωνα με αυτή, εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα άμεσα, θα βρεθεί σε πλήρη κρίση κρατικής ρευστότηταςμε εφιαλτικές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης φυγής από τους κρατικούς τίτλους της Ιταλίας. Η συνεπακόλουθη κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας, της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες δεδομένης της έκθεσης στην ιταλική οικονομία», αναφέρουν μεταξύ άλλων Κομισιόν και ΕΚΤ.

Spiegel: «the game is over»

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο «Spiegel», ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, καλεί την Γερμανία να πάρει άμεσα μια απόφαση και τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

«Η Γερμανία πρέπει να πάρει μια απόφαση για την Ευρώπη διαφορετικά το παιχνίδι θα τελειώσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στη Γερμανία που θα ήθελε να εγκαταλείψουν την Ευρώπη», λέει ο κ. Πρόντι και συνεχίζει: «τα πάντα εξαρτώνται από τη Γερμανία. Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γνωρίζω βέβαια ότι οι Γερμανοί φοβούνται πως θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν».

Σύμφωνα με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και πρόεδρο της Κομισιόν, «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα είναι σαν ηφαιστειακή έκρηξη και κανείς δεν θα ξέρει ποιους θα πλακώσει η λάβα. Προφανώς μια μεγάλης κλίμακας ύφεση θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τη Γερμανία, αλλά θα είναι επίσης πολιτική αυτοκτονία αν η Γερμανία δεν επιδείξει το σθένος να οδηγήσει τη χώρα».

FinancialTimes: δουλειές χωρίς ευρώ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι «FinancialTimes» αποκαλύπτουν πως πολυεθνικές εταιρείες είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα από την διάλυση της Ευρωζώνης!

«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να σημαίνει η διάσπαση. Στις χώρες που θα βγουν από το ευρώ, θα υπάρξει μαζική υποτίμηση που θα καταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα πολύ ακριβά», λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της «Diageo Europe», Andre Morgan.

Πιο... καθησυχαστικός (για την εταιρεία του) είναι ο Jurgen Dieter Hoffmann, οικονομικός διευθυντής του πορτογαλικού υποκαταστήματος της «Volkswagen»: «έχουμε κάνει την πρώτη πρόχειρη ανάλυση για τις επιπτώσεις από το να μην είναι το ευρώ το νόμισμα της Πορτογαλίας και το συμπέρασμα είναι πως, συνολικά, ο αντίκτυπος δεν θα ήταν τόσο αρνητικός για την εταιρεία μας, καθώς κυρίως εξάγουμε και ανήκουμε σε έναν παγκόσμιο όμιλο», δηλώνει.