Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Επεισόδια στην Ιερισσό για την επένδυση μεταλλουργίας χρυσού

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στην Ιερισσό, παρά τις αντιδράσεις εμφανίζεται η δημοτική Αρχή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας. Μετά από μια δύσκολη νύχτα, γεμάτη εντάσεις και επεισόδια έξω από το δημαρχείο στην Ιερισσό, ο κ.Πάχτας τόνισε...




για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης που γίνεται με σεβασμό στους κανόνες για την προστασία των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του τόπου και να σταθούμε στα πόδια μας. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις αυτές έχουν άλλη αφετηρία και όχι την αγωνία για την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι ο δήμος σε συνεργασία με την εταιρεία (σ.σ. Ελληνικός Χρυσός) και τη διεύθυνση υδάτινων πόρων θα ενημερώνουν συνεχώς μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με στοιχεία και μετρήσεις για την περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής.

«Πρέπει να σταθούμε ως θεματοφύλακες των δεσμεύσεων για τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και για τους οποίους δεσμεύτηκε η εταιρεία και να λειτουργήσουμε σαν οικογένεια ενωμένοι», πρόσθεσε ο κ.Πάχτας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια με κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού, έξω από το δημαρχείο και όσο ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έληξαν κατά τις τρεις τα ξημερώματα.

Αρχικά, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στον αύλειο χώρο περίπου 30 άτομα που επιχείρησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση, η ένταση όμως κορυφώθηκε τις βραδινές ώρες όπου προκλήθηκαν συγκρούσεις, με μολότοφ, δακρυγόνα και πετροπόλεμο.

Στη διάρκεια των επεισοδίων έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο δημαρχείο περίπου 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Σημειώθηκαν σημαντικές φθορές στο κτίριο και στη γύρω περιοχή. Η ηρεμία επανήλθε τα ξημερώματα ενώ δεν έγιναν προσαγωγές.

Σχόλια (4)

Φόρτωση... Σύνδεση...
Μπράβο τρελλάο κουνέλι. Μεταδίδεις τις ειδήσεις μονόπλευρα, από την μεριά του Πάχτα (θυμάστε ότι το ΠΑΣΟΚ τον έδιωξε γιατί ταυτίστηκε με άλλα μεγάλα συμφέροντα του Πόρτο Καρράς με σκοπό τηνν καταστροφή άλλου δάσους τότε).
Δεν μπήκατε στον κόπο να πάρετε την γνώμη των κατοίκων που αντιδρουν κατά 95% στην καταστροφή του τόπου τους, για να ενημερώσετε σωστά τους αναγνώστες σας.
Αποσπασμα απο Άρθρο στο taxalia του
Νίκου Βαρσακέλη
Αν.Καθηγητή στο Οικονομικό του ΑΠΘ

Από μελέτες, αλλά και από όσα έχουμε διαβάσει στον τύπο, τα μεταλλεία χρυσού καταστρέφουν χωρίς καμία αμφιβολία το περιβάλλον και συνεπώς υποθηκεύουν το μέλλον της περιοχής, καθώς δημιουργούν έντονες αρνητικές εξωτερικότητες. Αυτές οι αρνητικές εξωτερικότητες εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων και οδηγούν σε μονοκαλλιέργεια. Από την άλλη μεριά, με την ολοκλήρωση της παραγωγής μετά από δυο, πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια αυτό που θα έχει μείνει είναι το κατεστραμμένο περιβάλλον, το οποίο δεν θα είναι πλέον πλούτος, αλλά παθητικό. Δηλαδή όχι μόνο δεν θα παράγει εισόδημα, αλλά θα καταστρέφει και αυτό που υπάρχει. Αποτέλεσμα και οι λίγοι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται εκεί θα αναγκαστούν να φύγουν. Πλήρης ερήμωση.
Η όποια μεταλλευτική δραστηριότητα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αειφορική, εφόσον δεν θα αλλάξει το χαρακτήρα της περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο και μεγάλα περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης. Επειδή η μεταλλευτική δραστηριότητα θα υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής θα εκμηδενίσει τα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού, του τουριστικού και άλλων τομέων ήπιας μορφής ανάπτυξης. Η περιοχή έχει μια ιστορική μεταλλευτική δραστηριότητα επί 3000 χρόνια. Η επέμβαση όμως που πρόκειται να συμβεί στα επόμενα 20 χρόνια θα είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή όλων των προηγούμενων 3000 χρόνων, όχι με σκαπάνη και κόσκινα, αλλά με εκρηκτικά και χημικά στη μισή σχεδόν έκτασή της. Δεν αξιολογείται η τεράστια έκταση της επέμβασης σε μια όχι αχανή, αλλά μικρή και πυκνοκατοικημένη, περιοχή που βιοπορίζει κυρίως από το φυσικό της περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο πολύ υψηλός λόγος αποβλήτων προς τελικά προϊόντα, λόγω της μικρής περιεκτικότητας του μεταλλεύματος σε χρυσό, επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση και δεν αιτιολογείται πως η περιοχή του δήμου Αριστοτέλη θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές που θα προκληθούν από τις μη αναστρέψιμες βλάβες σε νερά, δάση και θάλασσες μέσα σε ορατό χρονικό διάστημα.
(αποσπασμα απο πορισμα Συμβ.Περ.ΑΠΘ
δεν υπαρχει δικαιολογια καμία,έχουμε πλέον ολες τις πληροφορίες στο πιάτο.
βρές μου τοπο που εξάγει χρυσό κ οι κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλή ποιοτητα ζωής.
καθε αδράνεια απο μένα κ απο σενα ειναι σαν να δέχομαι να μου καίνε το σπιτι.

Δημοσίευση νέου σχολίου

Comments by