Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ψάχνουν για διαφθορά τις υψηλές επιστροφές φόρου

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων μπαίνουν οι επιστροφές φόρου από 50.000 ευρώ και άνω, ως ύποπτες για διαφθορά εφοριακών στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο αναπληρωτής οικονομικός....





Εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης έχει ζητήσει συγκεκριμένα από όλες τις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας, τα πλήρη στοιχεία των φακέλων φορολογουμένων, κυρίως νομικών προσώπων που εμφανίζουν επιστροφές φόρων μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ για τη διετία 2010-2011.

Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκαν δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Διομ. Σπινέλλη ο οποίος σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, είχε προβεί σε καταγγελίες για διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Είχε μάλιστα αναφερθεί και στον λεγόμενο κανόνα του «4-4-2» ή αλλιώς στο «40%-40%-20%». Ο συγκεκριμένος κανόνας αφορά τα ποσοστά του 40% για την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% που είναι το ποσό που λαμβάνει για τον εαυτό του ο ελεγκτής και το υπόλοιπο 20% που αφορά το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Σπινέλλης είχε υποστηρίξει ότι, όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% «πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», σύμφωνα με το parapolitika.gr