Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Μαυραγάνης: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όταν σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά

«Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε φόρους αν δεν έχουμε σοβαρό αποτέλεσμα στη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ευθύνη και της κυβέρνησης και των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να...


αποκτήσουν φορολογική συμμόρφωση γιατί έχει αποτέλεσμα στα έσοδα». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό πακέτο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα, εφόσον φανούν σημάδια δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Το να πούμε, όμως, τώρα συγκεκριμένη ημερομηνία, αν δεν είμαστε έτοιμοι, νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Δεν πρόκειται ούτε η κυβέρνηση, ούτε εγώ προσωπικά, να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για μείωση της φορολογίας. Για να το επιτύχεις, όμως, αυτό θα πρέπει να σταθεροποιήσεις τα έσοδα και να έχεις πλέον αποτελέσματα ισοδύναμα από τη φοροδιαφυγή. Έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για να μπορέσουμε να είμαστε σε αυτή τη λογική. Έχουμε υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Θα πρέπει όλοι μας να σοβαρευτούμε».

«Ο τουρισμός στη χώρα μας είναι η βαριά βιομηχανία και σε αυτήν οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων. Αν είναι να γίνει η μείωση του τουριστικού πακέτου πρέπει να γίνει τώρα, που κλείνονται οι συμφωνίες για το καλοκαίρι. Είναι πολύ κρίσιμο να έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτή η κίνηση, που δίνει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς κόστος και βάζει χρήματα στον κρατικό κορβανά», αντέτεινε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε:

«Τώρα έχει αξία να γίνει η κίνηση αυτή. Θα ήταν μεγάλο μήνυμα στην αγορά, όχι μόνο εδώ αλλά και εκτός, γιατί τώρα κλείνονται τα τουριστικά πακέτα».

Σχολιάζοντας ο κ. Μιχελάκης την αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών ότι το ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση δεν επηρεάζει άμεσα το τουριστικό πακέτο, αντέτεινε ότι συμμετέχει κατά 30%, που σημαίνει ότι γίνεται ακριβότερο κατά τρεις μονάδες.

«Δεν ωφελείται μόνο ο τουριστικός κλάδος από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά ενισχύεται η γεωργία, η βιομηχανία και ζουν μια σειρά από άλλα επαγγέλματα γύρο από αυτόν», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.