Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Συλλογή...αποδείξεων για μείωση φόρου το 2013

Παραμένει το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων και το 2013 με μερικές τροποποιήσεις, προκειμένου να σταματήσει η φοροδιαφυγή σε επαγγέλματα όπως γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ιδιοκτήτες εστιατορίων. Συγκεκριμένα, το μέτρο της συλλογής αποδείξεων δεν...


θα συνδέεται από το 2013 με το αφορολόγητο όριο, δεδομένου ότι αυτό καταργείται, αλλά για να εξασφαλισθεί η έκπτωση των 1.950 ευρώ από τον τελικό φόρο.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία θα βαίνει μειούμενη όσο το εισόδημα αυξάνεται. Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται. Οι ζητούμενες αποδείξεις από το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στο 25% του εισοδήματος όπως και το προηγούμενο έτος.
Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ.
Οσοι δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει (δηλαδή το 25% του εισοδήματος). Οσοι δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης (δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ) θα πληρώσουν επίσης πέναλτι 10% επί της διαφοράς εφόσον δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες και το επιπλέον ποσό θα συμπεριλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.