Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

AEGEAN: «Απαραίτητη η συγχώνευση με την Olympic Air»

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης της πρότασης εξαγοράς της Olympic Air ζητά η Aegean Airlines στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, καθώς, σύμφωνα με τη διοίκησή της, βαίνει για....


τρίτη συνεχή χρονιά σε ζημίες και οι οικονομίες κλίμακος του «γάμου» με τη θυγατρική της MIG καθίστανται μονόδρομος για την ανάταξή της.

«Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την Εταιρεία για επίσπευση αυτού του χρόνου λόγω της εξαιρετικά δυσχερούς συγκυρίας που επιβαρύνει τα αποτελέσματα των εταιρειών» σχολιάζει η Aegean. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η εξέταση και η λήψη της απόφασης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕυρωπαΊκής Επιτροπής, χρειάζεται από τέσσερις έως κι έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, κ. Δημήτρη Γερογιάννη, «οι οικονομίες κλίμακας από την εξαγορά της Olympic Air είναι απαραίτητες ώστε σε συνδυασμό με την δρομολογούμενη επέκταση της σύμβασης του ΔΑΑ που απαιτείται για την ουσιαστική μείωση των τελών χρήσης, να φέρουν σημαντική μείωση του κόστους μας ανά μονάδα έργου».

Όπως αναφέρει ο κ. Γερογιάννης, η μείωση του μοναδιαίου κόστους θα επιτρέψει την διασφάλιση της αναβάθμισης της διασύνδεσης εσωτερικού- εξωτερικού «άλλα και την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σημεία εσωτερικού της Ελλάδας με προσιτές, διεθνώς ανταγωνιστικές, τιμές», σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι «η ποιότητα της ελληνικής αερομεταφοράς ...είναι ανάγκη να μεταφρασθεί σε βιώσιμη, κερδοφόρα ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό, την απασχόληση και τα έσοδα του δημόσιου».

Η έκκληση της διοίκησης της εταιρίας γίνεται έπειτα από την παραδοχή της ότι αναπόφευκτα θα κλείσει με ζημιές για τρίτη συνεχή χρονιά, οι οποίες εκτιμώνται στα επίπεδα του 4-5% του κύλου εργασιών της εταιρίας.

«Η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης συνεχίζει και μάλιστα επιτείνεται. Πτωτική παραμένει επίσης η ζήτηση των επισκεπτών της χώρας για την Αθήνα. Από τον Ιούλιο εκμεταλλευτήκαμε την ανάκαμψη της εισερχομένης ζήτησης για τα νησιά και την περιφέρεια αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις πέντεεπιπλέον βάσεις μας και αυξάνοντας τις πληρότητες και τα μερίδια μας» τόνισε ο κ. Γερογιάννης.

«Οι προσπάθειες για την διαχείριση του κόστους ωριμάζουν χωρίς να αρκούν ωστόσο να καλύψουν την αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης. Η εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι για ζημιές για τρίτη συνεχή χρονιά στα επίπεδα του 4-5% του κύκλου εργασιών μας» κατέληξε.

Μείωση τζίρου κι επιβατικής κίνησης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εταιρία μετέφερε το εννεάμηνο του 2012, 4,9 εκατ. επιβάτες, επίδοση μειωμένη κατά 6% σε σχέση με τους 5,2 εκατ. ταξιδιώτες πέρυσι, όμως, πέτυχε την αύξηση των πληροτήτων από 69,2% σε 73,9%, «με χαμηλότερους όμως ναύλους εσωτερικου για τέταρτη συνεχή χρονιά».

«Η κάμψη στην κίνηση εξωτερικού προέρχεται αποκλειστικά από την Αθήνα με -7% για την Αegean και την συνολική αγορά της πόλης στο -13%. Αντίθετα από τις υπόλοιπες βάσεις της Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας και Λάρνακας σημειώθηκε αθροιστικά σημαντική αύξηση 10%, ξεπερνώντας σημαντικά το ρυθμό εξέλιξης του τουριστικού ρεύματος» σημειώνουν οι αερογραμμές.

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού μειώθηκε κατά 13% (από 2,4 εκατ. επιβάτες σε 2,1 εκατ.), ενώ η κίνηση εξωτερικού οριακά κατά 1% (σταθερά 2,8 εκατ. ταξιδιώτες).

Η κίνηση εξωτερικού από Αθήνα μειώθηκε κατά 7% (1,6 εκατ. αντί 1,7 εκατ. επιβάτες), ενώ από την υπόλοιπη χώρα γνώρισε αύξηση κατά 10% (1,2 εκατ. ταξιδιώτες αντί 1,1 εκατ. πέρυσι).

Το καθαρό αποτέλεσμα του εννεάμηνου μετά από φόρους έφτασε σε ζημιές ύψους 8,67 εκατ. ευρώ, ποσό «σημαντικά επιβαρυμένο σε σχέση με ζημιές 2,72 εκατ. ευρώ το 2011», σχολιάζει η εταιρία, χαρακτηρίζοντας την «εξέλιξη του κόστους των καύσιμων και της ισοτιμίας του ευρώ» ως τους βασικούς λόγους «για την επιδείνωση, πέραν φυσικά της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης κάμψης της ζήτησης από Έλληνες καταναλωτές».

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 5%, από 537 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 511 εκατ. ευρώ εφέτος, ενώ τα προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε 53 εκατ. ευρώ αντί 65 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, «γράφοντας» πτώση κατά 19%.

Έτσι, η εταιρία έφτασε σε προ φόρων ζημιές ύψου 10,6 εκατ. ευρώ, αντί 2,9 εκατ. ευρώ το 2011, επίδοση που μεταφράζεται ως καθαρές ζημιές της τάξης των 8,6 εκατ. ευρώ, αντί 2,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στο τέλος του εννεαμήνου σε 180.9 εκατ. ευρώ.
tovima