Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ταχύτερο δυνατό

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, δείχνοντας ότι αυτή τη φορά το Ταμείο δεν θα υποχωρήσει τόσο εύκολα στις πιέσεις της Ευρωζώνης. Η...


απαίτηση του Ταμείου να αποδεχτεί η Ευρωζώνη μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στην οποία αυτή τη φορά θα περιλαμβάνονται και τα διακρατικά δάνεια, προκαλεί ένταση στις σχέσεις Ευρωζώνης- Ουάσιγκτον καθώς και για τις δύο πλευρές γίνεται δυσκολότερη μια υποχώρηση.

Δύο ημέρες αφότου η κ. Λαγκάρντ διαφώνησε δημοσίως με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χθες επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει «μια πραγματική λύση» και όχι μια πρόχειρη λύση του προβλήματος. «Προφανώς, από την πλευρά του ΔΝΤ περιμένουμε μια πραγματική λύση, όχι μια πρόχειρη λύση και αυτό σημαίνει σαφώς ότι το χρέος (πρέπει να καταστεί) βιώσιμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας στην Ασία. Τη Δευτέρα το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρότειναν να παραταθεί κατά δύο χρόνια ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η κ. Λαγκάρντ είπε ότι για το ΔΝΤ ο στόχος παραμείνει μείωση του χρέους μέχρι το 2020. Ηδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου η κ. Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, θα πρέπει να «κουρευτούν» και τα διακρατικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι εταίροι της Ελλάδας. Ωστόσο και μόνο η σκέψη να υποστούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι απώλειες από τα δάνεια προς την Ελλάδα προκαλεί φρίκη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ακόμη περισσότερο στο Βερολίνο όπου τα κόμματα έχουν πλέον εισέλθει πλήρως στην προεκλογική περίοδο. Πέρα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξετάζονται και άλλες επιλογές όπως μείωση του επιτοκίου δανεισμού που πληρώνει η Ελλάδα και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, αλλά και η παραχώρηση των κερδών που θα αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο τέτοια μέτρα θα καθιστούσαν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οπως δήλωσε χθες η κ. Λαγκάρντ, όλοι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή να επαναφέρουν το ελληνικό πρόγραμμα εντός των στόχων και να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές το ταχύτερο δυνατό. Ο δε εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κ. Πάουλο Μπατίστα, δήλωσε χθες ότι επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση των διακρατικών δανείων θα είναι απαραίτητη εφόσον αποφασιστεί η διετής παράταση του ελληνικού προγράμματος. Απέκλεισε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Η κλιμακούμενη και πλέον δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη να αναδιαρθρωθεί εκ νέου το ελληνικό χρέος φαίνεται να λαμβάνει τη μορφή αντιπαράθεσης αρχών. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι αν συναινέσει στην συνέχιση του ελληνικού προγράμματος θα καταπατήσει το καταστατικό λειτουργίας του και θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Στην αντίπερα όχθη, κανείς Ευρωπαίος πολιτικός δεν θέλει να ανακοινώσει στους συμπολίτες του ότι θα χάσουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χάσουν τα χρήματα τους και σίγουρα δεν θα ήθελε να βγει ψεύτρα λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πέρα από την απώλεια χρημάτων οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους για ποιό λόγο δεν επέτρεψαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Μάιο του 2010, όταν ακόμη το σύνολο του ελληνικού χρέους βρισκόταν στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών. Πάντως είναι σαφές ότι ΔΝΤ και Ευρωζώνη χρειάζονται ο ένας τον άλλο κυρίως για πολιτικούς λόγους. Συνολικά η Ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, ενώ από την άλλη χρειάζεται το Ταμείο προκειμένου να πείθει τις αγορές και τους ψηφοφόρους ότι τα προγράμματα βοήθειας είναι αξιόπιστα. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να εξακολουθήσει να αποτελεί το ΔΝΤ μέλος της τρόικας, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλοι εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη».