Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΔΝΤ: Πρώτα η επαναγορά και μετά η δόση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περιμένει την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις εσωτερικές διαδικασίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά τη...
σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν εξετάζεται "σχέδιο Β" σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Ο κ. Ράις επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι "σημαντική και συγκεκριμένη" και ότι στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την "πλήρη εφαρμογή" του προγράμματος από την Ελλάδα, όπως σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε στις "σημαντικές προσπάθειες" της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ καλωσόριζε την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, προσβλέποντας στην εφαρμογή της.

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να αναφερθεί σε ημερομηνίες που θα συνέλθει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα. "Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία (επαναγοράς ομολόγων) και μετά να εξετάσουμε το ζήτημα", όπως είπε, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σε θέση να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι κ. Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.