Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Δ.Χριστόφιας: Δεν φταίνε οι απλοί τραπεζικοί υπάλληλοι για την κατάσταση στις τράπεζες

Λευκωσία: «Τί φταίει ο υπάλληλος;» ήταν η λακωνική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού το μεσημέρι κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ της ΕΤΥΚ, Λοϊζου Χατζηκωστή πως....


έχουν ευθύνες οι τραπεζίτες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις τράπεζες και όχι οι απλοί υπάλληλοι των τραπεζών. «Βεβαίως, τί φταίει ο υπάλληλος;” διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος είχε συνάντηση ενωρίτερα με την ηγεσία της ΕΤΥΚ ενώ σε άλλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε σημειώνοντας πως την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό. «Γιατί να ‘σκοτώσω’ το διάγγελμά μου από τα τώρα;», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηκωστής στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια είπε πως «για όλα αυτά που κατηγορούνται οι τράπεζες, τις λανθασμένες μεγάλες δανειοδοτήσεις, τις αγορές ομολόγων, στο βαθμό που ήταν λανθασμένες, δεν έχει σχέση η μάζα του προσωπικού».

«Και εάν υπάρχουν κάποια διευθυντικά στελέχη που είναι εμπλεκόμενα και αυτά πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους και να λογοδοτήσουν αν χρειαστεί. Και οι διοικήσεις πρέπει να διαχωρίζονται από το προσωπικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηκωστής εξέφρασε τις ανησυχίες της ΕΤΥΚ για τον τρόπο διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, για τον λανθασμένο τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά για την έλλειψη ηγεσίας, σημειώνοντας πως «θέλουμε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ούτως ώστε να αποκατασταθεί» η εμπιστοσύνη του κόσμου. Πρόσθεσε πως «αυτό θα γίνει πιστεύουμε με κάποιες αναδομήσεις μέσα στα ίδια τα διοικητικά συμβούλια».

Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα για την κρίση, «όπου έχει εμφανιστεί και το μνημόνιο».

«Εστιάσαμε την προσοχή μας ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα, και πιο εξειδικευμένα ασχοληθήκαμε με τις απόψεις και τις θέσεις μας πάνω στο τί γίνεται με την ίδια τη Λαϊκή Τράπεζα», είπε, προσθέτοντας πως η Τράπεζα είναι κρατική και άρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει και διπλές ευθύνες».

«Εκφράσαμε τις απόψεις μας, τις ανησυχίες μας για τον τρόπο διοίκησης της Λαϊκής, για τον λανθασμένο τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά μας ανησυχεί ιδιαίτερα η έλλειψη ηγεσίας προς τα έξω, διότι δεν υπάρχει ηγεσία που να εμπνεύσει το προσωπικό και να αναπτερώσει το ηθικό του, να το οδηγήσει με όρεξη στη δουλειά», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ανέφερε, «πιστεύουμε ότι δυστυχώς δεν έχει πετύχει να πείσει και να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για να συντρέξει και να βοηθήσει και να στηρίξει τη Λαϊκή στη δύσκολη αυτή στιγμή, αλλά απεναντίας βλέπουμε μεγάλες εκροές που εκφράζουν τις ανησυχίες του κόσμου και την έλλειψη εμπιστοσύνης».

«Θέλουμε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη και αυτό θα γίνει πιστεύουμε με κάποιες αναδομήσεις μέσα στα ίδια τα διοικητικά συμβούλια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι τους είπε ο Πρόεδρος, ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε πως πιστεύουν ότι προβληματίστηκε. «Τις απόψεις του πιστεύω θα έχετε την ευκαιρία να τις ακούσετε από τον ίδιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η ΕΤΥΚ νιώθει πως δικαίως καλλιεργείται η άποψη πως για όλα φταίει οι τράπεζες, ο κ. Χατζηκωστής είπε πως «πρέπει να διαχωρίσουμε το τί εστί τράπεζες», για να προσθέσει πως «ο κόσμος κατά βάθος εννοεί τους τραπεζίτες».

Υπενθύμισε πως πριν τρία χρόνια «ήλθαμε στο Προεδρικό, δώσαμε μιαν επιταγή 500 χιλιάδες ευρώ, είπαμε ότι έρχεται κρίση, προειδοποιήσαμε και καλέσαμε και τις τράπεζες να εισφέρουν και όλους τους εργοδότες».

«Καταγγείλαμε εδώ και δυο χρόνια τα μπόνους τα υπερβολικά τα οποία έπαιρναν τραπεζίτες και ζητήσαμε την κατάργησή τους γιατί γινόντουσαν με τρόπο λανθασμένο και λειτουργούσαν σαν ένα κίνητρο με λανθασμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως πριν ένα χρόνο στο τελευταίο συνέδριό της η ΕΤΥΚ κατήγγειλε ευθέως όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και αποκαλύπτονται σήμερα.

«Τα καταγγείλαμε έγκαιρα. Άρα το προσωπικό δούλεψε και δουλεύει. Και για όλα αυτά που κατηγορούνται οι τράπεζες, τις λανθασμένες μεγάλες δανειοδοτήσεις, τις αγορές ομολόγων, στο βαθμό που ήταν λανθασμένες, δεν έχει σχέση η μάζα του προσωπικού. Και εάν υπάρχουν κάποια διευθυντικά στελέχη που είναι εμπλεκόμενα και αυτά πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους και να λογοδοτήσουν αν χρειαστεί. Και οι διοικήσεις πρέπει να διαχωρίζονται από το προσωπικό», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «την κυρίαρχη ευθύνη την έχουν πάντοτε οι διοικήσεις και όλοι έλεγαν ότι ο τραπεζοϋπάλληλος δουλεύει με συνείδηση και αποτελεσματικότητα. Και αυτή είναι η πραγματικότητα».

Πηγή: Φιλελεύθερος