Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Νέα ευκαιρία για τα ληξιπρόθεσμα

Προ των πυλών βρίσκεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, μετά το άλμα των συνολικών οφειλών στα 54,5 δισ. ευρώ και τη δεδομένη αδυναμία χιλιάδων φορολογουμένων να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τις φορολογικές τους...


υποχρεώσεις χωρίς πολλές δόσεις. Σύμφωνα με «Τα Νέα» η νέα ρύθμιση, θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών έως και σε 48 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τς τάξεως των 100 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις της τρόικας σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, αναγκάστηκε να δεχθεί να συμπεριλάβει στο νέο Μνημόνιο διάταξη σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται πως δεν θα υπάρξει εφεξής καμία τέτοια ρύθμιση. Από την άλλη, όμως, η ανάγκη να δοθούν διευκολύνσεις στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι αδήριτη καθώς στην αντίθετη περίπτωση τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη των 11,025 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τα 15 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα «εκτροχιαστεί» επικίνδυνα.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να μην παραβιαστεί η δέσμευση του Μνημονίου, η νέα ρύθμιση εντάσσεται στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας διαδικασία ρύθμισης η οποία προβλέπεται και σήμερα, αν και δεν είναι πολύ γνωστή στους φορολογούμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Δόσεις: Θα μπορούν να φτάνουν έως τις 36 με την υποβολή αιτήματος πρώτης διευκόλυνσης από την πλευρά των φορολογουμένων στον προϊστάμενο της Εφορίας τους. Αντίστοιχες διατάξεις, ισχύουν και σήμερα αλλά το σύνηθες είναι να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 15 δόσεις. Η ρύθμιση και οι εγκρίσεις τώρα θα γίνουν πιο εύκολες για τους φορολογούμενους.

Μίνι μηνιαία καταβολή: Το σύνηθες πλαφόν των 300 ευρώ ελάχιστης μηνιαίας καταβολής που καθιέρωναν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, κρίθηκε ότι δεν έχει θέση στην παρούσα συγκυρία. Έτσι στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ακόμα και για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξεως των 50-80 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εξ ανάγκης.

Νέα ευκαιρία: Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τις μέγιστες δόσεις σε έως και 48.

Προσαυξήσεις: Σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις, όπου η μείωση των προσαυξήσεων ήταν συνάρτηση του αριθμού των δόσεων αυτή τη φορά προκρίνεται διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος. Αν ο φορολογούμενος τηρήσει τη ρύθμιση και πληρώσει όλες του τις δόσεις, τότε οι προσαυξήσεις εξετάζεται να διαγράφονται στο σύνολό τους.