Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Τα τρία σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την κλίμακα βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Τις οριστικές αποφάσεις θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς η διακομματική θα....


τους προτείνει τρία εναλλακτικά σενάρια.

1.Το πρώτο σενάριο, προβλέπει αφορολόγητο 100.000 ευρώ

2.Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ ενώ

3.Το τρίτο σενάριο δεν προβλέπει κανένα αφορολόγητο

Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, αποφασίστηκε να υπάρξει επικαιροποίησή τους αλλά όχι άμεσα. Η επικαιροποίηση θα μπορεί να φέρει μειώσεις σε κάποιες περιοχές και αυξήσεις σε κάποιες άλλες. Πάντως, στη διακομματική επιτροπή, δεν προσδιορίστηκε ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Όσο ευνοϊκότερη θα είναι η απόφαση όσον αφορά στο αφορολόγητο, τόσο χειρότερη θα είναι όσον αφορά στο ύψος των συντελεστών. Θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν στο 1,5% έως 2%.

Τα αγροτεμάχια θα ενσωματωθούν στη φορολογητέα περιουσία ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απαλλαγών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν στα νομικά πρόσωπα θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το αν:

Τα ακίνητα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης ή
Αν η επιχείρηση τα εκμεταλλεύεται
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο φορολόγησης και της εκκλησιαστικής περιουσίας με εξαίρεση των λατρευτικών χώρων. Η οριστική απόφαση, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

fpress.gr