Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Moody's: Τα «κουρέματα» δημοσίου χρέους συνήθως το αυξάνουν

Στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη ότι οι αναδιάρθρωσεις κρατικού χρέους αποτυγχάνουν συχνά να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα του χρέους παρουσίασε χθες η Moody’s. Εξετάζοντας 31 περιπτώσεις κρατών που...


αναδιάρθρωσαν τα χρέη τους ο οίκος αξιολόγησης κατέληξε στο ότι την περίοδο 1997 - 2012 τα ονομαστικά επίπεδα χρέους αυξήθηκαν στις μισές περιπτώσεις ανταλλαγής κρατικού χρέους, ενώ κατά μέσον όρο οι χώρες που διευθέτησαν το χρέος τους εξήλθαν με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μόλις 5% χαμηλότερα από ότι πριν την αναδιάρθρωση. Στο 50% δε των περιπτώσεων τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν κατά πολύ μετά την ανταλλαγή του χρέους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για την Ελλάδα τονίζεται ότι ότι παρά το μεγάλο κούρεμα η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 179% στα τέλη του 2012 ήτοι 8% υψηλότερα από το 171% που ήταν στα τέλη του 2011.

Εξάλλου, χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel ανέφερε πως ενδεχόμενη απομειωση του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας θα κόστιζε στη Γερμανία 17,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 50% των 35,2 δισ. που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Γερμανία προς την Ελλάδα, είτε ως δάνεια είτε ως εγγυήσεις. Τα 7,5 δισ. αφορούν το ποσό που έδωσε η γερμανική KfW στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου και 10 δισ. το δεύτερο πακέτο, το οποίο δόθηκε μέσω του EFSF.