Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά το 2014

Έτοιμο το Βερολίνο να διαγράψει το ελληνικό χρέος; Αυτό διερωτάται στο σημερινό φύλλο της η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Le Soir, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ολλανδόφωνη De Morgen. Το άρθρο της....


«Le Soir» αναφέρεται στη συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ά. Μέρκελ, στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag» όπου άφησε «μια μικρή αχτίδα φωτός» για το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε τη μελλοντική -όχι πριν από το 2014 ή το 2015- τμηματική διαγραφή του ελληνικού χρέους, όταν η χώρα θα έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να διαχειρίζεται ορθά τον προϋπολογισμό της, σχολιάζει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας ωστόσο πως, αν και οι σχετικές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν επιφυλακτικές και συνοδεύονταν από προϋποθέσεις, είναι η πρώτη φορά που η ίδια κάνει λόγο για ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους, κινούμενη εντός ενός δύσκολου πολιτικού πλαισίου –λόγω των επικείμενων γερμανικών βουλευτικών εκλογών σε λιγότερο από ένα χρόνο (22 Σεπτεμβρίου 2013).

Για το ενδεχόμενο μιας υπό όρους αναδιάρθρωσης μέρους του ελληνικού χρέους μίλησε για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Mέρκελ, επισημαίνει ρεπορτάζ που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η «De Morgen» υπό τον τίτλο «Πιθανή μια αναδιάρθρωση για την Αθήνα».

Επισημαίνεται πάντως ότι από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος αρκείται να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έλαβε παράταση δύο ετών για να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ωστόσο, καταλήγει η εφημερίδα, σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις της όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, άφησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το εν λόγω ζήτημα θα τεθεί μετά το 2014-2015.