Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση!

απο το olympia.gr
Είναι ψέμα αυτό που λένε για φορολόγηση 45% μέχρι 25.000!
Φορολογική ελάφρυνση για όσους παίρνουν έως 2.500 ευρώ το μήνα!
Επίδομα σε κάθε παιδί από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια!
Ολόκληρη η....


Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο:

Κυρίες και κύριοι,
Περνάμε πολύ δύσκολες ώρες. Αλλά να το ξέρετε, θα πετύχουμε!
Κι αυτό το λένε ακόμα κι όσοι, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, λίγος καιρός έχει περάσει, μας αποδοκίμαζαν. Τα τελευταία χρόνια, μίλησα απ’ αυτό το βήμα: για δύο κεφαλαιώδους σημασίας πράγματα που αφορούν στην παραγωγική αναγέννηση της χώρας μας:
– Πρώτον, για την από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας.
– και δεύτερον, για τη στροφή στην ανταγωνιστικότητα. Και τα δύο αυτά ήταν μέχρι πρόσφατα «απαγορευμένες» λέξεις. Ελάχιστοι τολμούσαν να μιλήσουν για την επιχειρηματικότητα, σε μια χώρα όπου το «επιχειρείν» εθεωρείτο σχεδόν… «αμαρτία»! Και που το έπνιγαν, επί δεκαετίες, η διπλή αυθαιρεσία, μιας ανεξέλεγκτης γραφειοκρατίας και μιας ακόμα πιο ασύδοτης συντεχνιακής νοοτροπίας.
Σε μια χώρα, όπου για να ανοίξεις επιχείρηση είναι αληθινή Οδύσσεια, στη διάρκεια της οποίας αναμετριέσαι με τους Κύκλωπες και με τους Λωτοφάγους, όπου ταξιδεύεις ατέλειωτα στο Λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, όπου καιροφυλακτεί ο Μινώταυρος της διαφθοράς, κι όπου χρειάζεται να πάρεις ατέλειωτες άδειες από δεκάδες δημόσιους φορείς που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους, ούτε λογοδοτούν σε ανωτέρους τους και που επικαλούνται ατέλειωτες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θεσπίστηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και που συχνά είναι αλληλοαναιρούμενες μεταξύ τους, Σε μια τέτοια χώρα, η επιχειρηματικότητα διώκεται δεν ενθαρρύνεται!
Κι από την άλλη πλευρά, η λέξη «ανταγωνιστικότητα» ήταν επίσης απαγορευμένη: Σε μια χώρα που έχει δεκάδες ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά δεν αξιοποιεί κανένα ή ελάχιστα, κάτι δεν πάει καλά. Σε μια χώρα που έχει το καλύτερο αρχιπέλαγος στον κόσμο και τα πιο δαντελωτά ακρογιάλια, αλλά δεν έχει μαρίνες, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Σε μια χώρα που έχει το καλύτερο λάδι στον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να το εξαγάγει, ενώ διεθνώς κυριαρχεί η στροφή στη μεσογειακή διατροφή, είναι βέβαιο ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε μια χώρα που την πνίγουν τα σκουπίδια και της λείπει η ενέργεια, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες παράγουν ενέργεια από τα σκουπίδια τους, ενώ εδώ ακόμα ψάχνουμε χωματερές για να τα παραχώσουμε, μολύνοντας συνεχώς το περιβάλλον, είναι απολύτως βέβαιο ότι κάτι δεν πάει καλά.
Σε μια χώρα όπου υπάρχουν νόμοι που δίνουν πλεονεκτήματα σε όσους είναι ήδη μέσα στην αγορά, αλλά όχι σε όσους θέλουν να μπουν στην αγορά – είτε πρόκειται για ανέργους που θέλουν να εργαστούν, είτε για νέους που πρωτο-πιάνουν δουλειά, είτε για νέους επιχειρηματίες που θέλουν κι αυτοί να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και τις ιδέες τους – είναι βέβαιο ότι η ανταγωνιστικότητα ασφυκτιά κάτω από το συντριπτικό βάρος των στρεβλώσεων.
Μοναδικών στρεβλώσεων παγκοσμίως… Όλα αυτά, ήλθε η ώρα να αλλάξουν. Και σήμερα τα αλλάζουμε! Χτυπάμε τις στρεβλώσεις παντού: Και στις αγορές προϊόντων και στις αγορές υπηρεσιών, και στην αγορά εργασίας, και στην αγορά κεφαλαίου και στη δημόσια τάξη και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Παντού!
Το τελευταίο διάστημα ψηφίστηκαν και ήδη εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις που θεωρούνταν άπιαστο όνειρο επί δεκαετίες στη χώρα μας. Αυτά που ήδη θεσπίσαμε θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά μέσα στον επόμενο χρόνο. Και θα αρχίσουν να αποδίδουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά.
Για παράδειγμα, ενεργειακή πολιτική: Κάθε χώρα οφείλει να προγραμματίζει πώς θα επιτύχει το καλύτερο, το πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες. Το πιο φιλικό για το περιβάλλον, διότι πλέον η επιβάρυνση του περιβάλλοντος κοστίζει και τιμωρείται. Αλλά και το πιο φθηνό. Γιατί η ενέργεια είναι βασικός συντελεστής ανάπτυξης. Κι όποιος στηρίζεται σε ακριβή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του, διώχνει την ανάπτυξη, διώχνει τις επενδύσεις, διώχνει τις νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί μια χώρα να είναι ανταγωνιστική όταν στηρίζεται σε ακριβή ενέργεια. Εμείς έχουμε τεράστιους ενεργειακούς πόρους.
Όλοι το ξέρουν, μόνο εμείς κάνουμε πως δεν το ξέρουμε. Τώρα είναι ώρα να τους αποκαλύψουμε και να τους αξιοποιήσουμε. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε…
Κυρίες και κύριοι,
Ο υπέρτατος στόχος μας είναι σήμερα να βγούμε από την ύφεση. Να βάλουμε φρένο στην ανεργία. Να σώσουμε θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για να βρουν δουλειά οι άνεργοι… Το κύριο όπλο μας αυτή τη στιγμή για να το επιτύχουμε, είναι τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη δόση που θα εκταμιευτεί σε λίγες μέρες. Αλλά και η ρευστότητα που θα υπάρξει από την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος. Που κι αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, επίσης από τη δόση που θα εκταμιευτεί.
Το 2013 λοιπόν, είναι το έτος καμπής! Για πρώτη φορά θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Θα φανεί φώς στην άκρη του τούνελ. Όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αμέσως μετά τη συμφωνία επαναγοράς ομολόγων, που είναι δύσκολο έργο, (θα κόψει κι άλλο το χρέος μας και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες μέρες), το επίκεντρο της πολιτικής μας πλέον θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Αλλά για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και αισιοδοξία στην αγορά.
Την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα τη χτίσαμε τους προηγούμενους μήνες. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα μέσα στη χώρα. Είδατε τι αγώνα δώσαμε για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Τώρα, ως Πρωθυπουργός που ανέλαβε ένα έργο ανηφορικό σε πολύ δύσκολες ώρες, αλλά και ως Έλληνας που βλέπει, επιτέλους, κάτι να αλλάζει ουσιαστικά, ζητώ απ’ όλους να κάνουν ουσιαστικά την υπέρβασή τους:
Ζητώ φορολογική συνέπεια.
Ζητώ επιστροφή καταθέσεων.
Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων!

Και πριν από ο,τιδήποτε άλλο, δύο διευκρινήσεις.
• Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της… Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων. Επίσης κάνουμε τη μεγάλη καινοτομία να δίνουμε επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί! Με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
• Παράλληλα, όμως, κάνουμε προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα. Στόχος μας στο φορολογικό είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινούμαστε.
Αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε επόμενη φάση, θα θεσπίσουμε τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Και την πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Κι έτσι θα μειωθεί και μια ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής. Γιατί όταν οι επιχειρήσεις θα συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς και τις επιστροφές τους από το δημόσιο, θα έχουν κίνητρο θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι πωλήσεις τους. Ενώ σε τελική φάση ο συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα.
Σε τέσσερα πράγματα συνοψίζεται η στρατηγική μας στο φορολογικό:
–Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
–Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείται πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
–Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
–Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές – όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή. Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Και η πρότασή μας, μετά από τον απαραίτητο διάλογο, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
Τρείς είναι οι βασικές επιδιώξεις:
• Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.
• Να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης. • Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό!
 Σταθερό: όχι να αλλάζει και να ανατρέπεται κάθε χρόνο.
 Απλό: να μπορεί να το διαβάσει κανείς σε ένα ευσύνοπτο τεύχος, όχι να το ψάχνει μέσα σε χιλιάδες νομοθετήματα δεκαετιών.
 Σύγχρονο: να αξιοποιεί την τεχνολογία για να μην χάνει από πουθενά.
 Δίκαιο: να πληρώνουν όλοι. Κι όχι να συντρίβονται οι αδύναμοι και να γλιτώνουν οι ισχυροί ή οι ευνοημένοι του συστήματος.
 Και αναπτυξιακό: να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση. Όχι να την επιβαρύνει. Πολύ περισσότερο όταν οι γειτονικές μας χώρες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε εμείς να υστερούμε απέναντί τους. Αυτό είναι το φορολογικό σύστημα που χτίζουμε. Δεν μπορούμε να το φέρουμε από τη μια μέρα στην άλλη.
Προτεραιότητά μας για την ώρα είναι να επιτύχουμε και να σταθεροποιήσουμε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αλλά όσο πετυχαίνουμε την ανάκαμψη και βγαίνουμε από την κρίση, τόσο θα προχωράμε.
Κι όσο αποκαθιστούμε αξιόπιστο ένα φορολογικό σύστημα και πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε κι άλλο τους συντελεστές, όπως το ΦΠΑ για την εστίαση. Που δεν μπορούμε να τον κατεβάσουμε τώρα. Αλλά επιμένουμε! Κι όταν πάνε τα πράγματα καλύτερα θα επαναφέρουμε τη μείωσή του.
Το κράτος δεν θα χάσει έσοδα από χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση. Θα κερδίσει έσοδα… Φίλες και φίλοι, Θέλουμε η Ελλάδα να είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το αποδείξαμε μάλιστα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, κάναμε όσες μεταρρυθμιστικές τομές δεν είχαν γίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Και αλλάξαμε όσα μας κρατούσαν πίσω για δεκαετίες. Αλλά για να είναι συνεπής η Ελλάδα, πρέπει να στέκεται στα πόδια της και να αναπτύσσεται.
Για να βγάλει τελικά πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να αναπτύσσεται για χρόνια και να διατηρήσει την κοινωνική της συνοχή. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της όταν βυθίζεται σε μακροχρόνια ύφεση ή όταν διαλύεται η συνοχή της κοινωνίας. Υψίστη και άμεση προτεραιότητα λοιπόν, η Ανάκαμψη! Μπορεί να γίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή σήμερα: Ναι μπορεί! Είναι εφικτή προοπτική! Κι είναι απόλυτα ορατή πλέον… Ας δούμε γιατί…
Ας δούμε πριν απ’ όλα τι είναι εκείνο που οδήγησε την οικονομία μας σε ύφεση τα τελευταία χρόνια:
Είναι τέσσερις λόγοι, όχι ένας μόνο…
–Πρώτον, είναι τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για να καταπολεμήσουμε το πολύ μεγάλο έλλειμμα.
–Δεύτερον, είναι η στάση πληρωμών που έκανε το κράτος επί τρία χρόνια τώρα. Με αποτέλεσμα να λείψουν από την αγορά μέχρι σήμερα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσες έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες…
–Τρίτον, είναι το πρόβλημα που προέκυψε στο τραπεζικό σύστημα με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά και με την απόσυρση των καταθέσεων που κάποια στιγμή πήρε τις διαστάσεις χιονοστιβάδας.
–Και τέταρτον, είναι ο φόβος επιστροφής στη δραχμή, η δραχμοφοβία, που επικράτησε τους τελευταίους μήνες. Με αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα μέσα στην Ελλάδα και να αποθαρρυνθεί κάθε ξένη επένδυση προς την Ελλάδα…
Ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων παραγόντων, οδήγησε σε μια μακροχρόνια ύφεση, από την οποία η χώρα έχασε κοντά στο 20% του ΑΕΠ της και ο ελληνικός λαός έχασε πάνω από το 35% του βιοτικού του επιπέδου. Γιατί τώρα είναι ρεαλιστικό να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική δυναμική και να βγούμε από το φαύλο κύκλο; Γιατί από τους τέσσερις παράγοντες που ευθύνονται για την ύφεση, αντιστρέφονται οι τρείς και εξουδετερώνεται ο τέταρτος: Εξηγούμαι:
– Με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σήμερα όλοι όσοι προεξοφλούσαν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, διαβεβαιώνουν πια για το ακριβώς αντίθετο: η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ! –Ακόμα, το τραπεζικό σύστημα επανακεφαλαιοποιείται! Και το αποτέλεσμα θα είναι να μπορέσει να παρέχει ρευστότητα, να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γιατί η ρευστότητα είναι το «αίμα» και το «οξυγόνο» της οικονομίας. Αυτή η πιστωτική ασφυξία που είχαμε ως τώρα, πολύ σύντομα τελειώνει! Και με την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος θα επιστρέψουν και οι καταθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα η απαραίτητη ρευστότητα. Και η κυβέρνηση ήδη κινείται, ώστε να δοθεί από την αρχή ρευστότητα στην αγορά. — Ακόμα – και το σπουδαιότερο, ίσως – το κράτος θα επιστρέψει μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο των οφειλών του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις!
Όλα αυτά που έμειναν απλήρωτα τα τελευταία χρόνια, θα εξοφληθούν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Και το πολύ μεγάλο μέρος τους θα μείνει μέσα στην Ελλάδα. Έτσι οι τρείς από τις τέσσερις αιτίες της βαθιάς ύφεσης θα αντιστραφούν αμέσως.
Μένει η νέα λιτότητα. Που όμως θα εξουδετερωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πόση είναι η νέα λιτότητα; Μέτρα για περικοπή ελλείμματος ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων. Τόσα θα βγουν από την οικονομία μας φέτος… Αλλά από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή θα μπουν ακριβώς τόσα, δηλαδή 9,2 δισεκατομμύρια από την πλήρη εξόφληση των οφειλών του δημοσίου… Επί πλέον θα μπουν στην Οικονομία χρήματα από το ΕΣΠΑ που τώρα μπορούν να «ξεπαγώσουν», αφού θα λειτουργεί πια το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ξένες επενδύσεις, που τώρα μπορούν να προσελκυστούν, αφού εξουδετερώθηκε η δραχμοφοβία. Συν η νέα ρευστότητα από την επιστροφή καταθέσεων σε ένα ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα. Το πιο σημαντικό: όλα αυτά δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Δεν είναι «ευσεβείς πόθοι». Είναι προγραμματισμένα από τη νέα δανειακή σύμβαση.
…………………….
Σας ευχαριστώ πολύ