Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πάνω από τα 31 δισ. ευρώ οι προσφορές ομολόγων

Την αισιοδοξία τους ότι η επαναγορά ομολόγων θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, συγκεντρώνοντας προσφορές που ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και τα 31 δισ. ευρώ, εξέφραζαν κορυφαία τραπεζικά....


στελέχη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος μετά τις συμπληρωματικές προσφορές που υποβλήθηκαν σήμερα, διέθεσε το 95% του χαρτοφυλακίου του, δηλαδή περί τα 14 δισ. ευρώ.

Για τις 18.30 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις εξελίξεις και να γίνει η προεργασία ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη.

«Αναμένουμε ότι μετά τη νέα παράταση του προγράμματος επαναγοράς θα επιτευχθεί ο στόχος απόσυρσης χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ» επισημαίνει η Eurobank σε ανάλυση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει, τα 4,0 δισ. ευρώ που περίπου απομένουν για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα εξασφαλισθούν κυρίως μέσω της επιπλέον συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών, καθώς και πιθανής συμμετοχής κατόχων ελληνικού χρέους από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Eurobank, οι ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα απολέσουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια (όπως προσδοκά η πλειονότητα των ξένων επενδυτών).

«Η αποτυχία του προγράμματος επαναγοράς όμως θα θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση τους» προσθέτει η Eurobank, σημειώνοντας πως «η κάλυψη του όποιου κενού που αφήνουν οι ξένοι επενδυτές θα καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες».

Πάντως, οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η μειωμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων.

Πιστεύουν δηλαδή ότι «το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα».

Με άλλα λόγια, τονίζει η Eurobank, «οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ήταν είτε αυτοί που δεν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο γιατί πιστεύουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δε θα βελτιωθεί είτε αυτοί που αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο».