Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί αυξάνεται η επιρροή της ακροδεξιάς και στη Γερμανία;

Διπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαετία οι ακροδεξιοί στην Ανατολική Γερμανία, παρ' ότι το ποσοστό τους μειώνεται στην Δυτική. Οι ανισότητες μεταξύ της πρώην Ανατολικής και της πρώην Δυτικής Γερμανίας, παρά την σταθερή τροχιά ανάπτυξης που έχει βρει και η....


πρώτη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οδηγούν πολλούς από τους κατοίκους της προς τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που υιοθετούν ακροδεξιές απόψεις.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη χώρα που έζησε στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες από τον εκτροχιασμό του στο παρελθόν. Αν ληφθεί υπ' όψιν και η επιρροή της άκρας δεξιάς σε γειτονικές χώρες (Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ) και, βέβαια, περιπτώσεις όπως αυτή της Χρυσής Αυγής στη χειμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα, τότε οι Γερμανοί θα έχουν σίγουρα ένα μεγάλο πονοκέφαλο τα επόμενα χρόνια.

Ήδη πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την ανάγκη της απαγόρευσης του NPD, του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος, ούτως ώστε να ανακοπεί η πορεία του πριν φτάσει στα επίπεδα της ελληνικής Χρυσής Αυγής.

Τα ποσοστό των ανθρώπων με ακροδεξιές αντιλήψεις, πάντως, διπλασιάστηκε στην ανατολική Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως επισημαίνει σχετική έρευνα του ιδρύματος Φρίντριχ-Έμπερτ. Την ίδια ώρα στη Δύση μειώθηκε αρκετά, ωστόσο στο σύνολό της η Γερμανία αρχίζει να αποκτά πρόβλημα.

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμμερίζεται το μίσος κατά του Ισλάμ και ότι οι ξενοφοβικές απόψεις στα νεότερα ομόσπονδα κρατίδια υιοθετούνται επίσης από την πλειοψηφία των πολιτών», δήλωσε ο Έλμαρ Μπρέλερ από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σχεδόν το 16% των Γερμανών που ζουν στα νεότερα ομοσπονδιακά κρατίδια (Ανατολική Γερμανία) έχουν «ακροδεξιά κοσμοθεωρία». Σε σχέση με το 2002 το εν λόγω ποσοστό έχει διπλασιαστεί.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πάτνως ότι οι ακροδεξιές απόψεις δεν υπάρχουν αποκλειστικά στην Ανατολική Γερμανία. Πρωτεύουσα σημασία έχει η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές όπου ζουν, και έτσι υψηλό ποσοστό ακροδεξιών υπάρχει και στις (αισθητά λιγότερες) οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Γερμανίας. Η ξενοφοβία είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην ανατολική Γερμανία η ακροδεξιά τάση αφορά κυρίως ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Μεγαλύτερη απήχηση έχει στα ανατολικά κρατίδια σε σχέση με εκείνα τη δυτικής Γερμανίας και το φαινόμενο του αντισημιτισμού.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα θεωρούν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας προστασίας από την υιοθέτηση ακροδεξιών αντιλήψεων είναι η παιδεία. Διαπίστωσαν, τέλος, ότι το ακροδεξιό φαινόμενο έχει μικρότερη εξάπλωση στις περιοχές με μεγάλο ποσοστό μεταναστών.