Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση Παπούλια με τον πρόεδρο του Λιβάνου

Εντατικοποίηση και περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύ καλής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Λίβανο κυρίως στον οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό τομέα συμφώνησαν , όπως προκύπτει από τις κοινές τους....


δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον ομόλογό του του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από σήμερα μέχρι το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Λιβάνου αφορά "τους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέθεσε ότι με τον κ. Σουλεϊμάν "αναφερθήκαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τόνισα ότι η χώρα μας, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, αποτελεί αξιόπιστη και ασφαλή δίοδο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη".

Ενημερώνοντας τον Λιβανέζο Πρόεδρο για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για τη στάση της Άγκυρας: "Θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά. Η τουρκική κατοχή προσβάλλει τις βαθύτερες ευρωπαϊκές αξίες και αποτελεί πρόσκομμα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία".

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπούλιας υποστήριξε τις προσπάθειες του Λιβάνου να θωρακισθεί από τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης και χαρακτήρισε το Μεσανατολικό κορυφαίας σπουδαιότητας για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενω αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βηρυτό.

Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, υπογράμμισε τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη της Ελλάδας στον ΟΗΕ να λάβει καθεστώς παρατηρητή η Παλαιστίνη. Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος επί των δημοκρατικών βάσεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Σουλεϊμάν εξέφρασε εμμέσως τη άρνηση της χώρας του για μετακίνηση προσφύγων από τα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και την ανάγκη αποφυγής του Λιβάνου από οποιασδήποτε αρνητική επιρροή που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της υφιστάμενης κρίσης στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα οι Σύριοι να μπορέσουν μόνοι τους να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές πολιτικές λύσεις.

Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν από κοινού, σε κοινή σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών, όπου από την ελληνική πλευρά παρίσταντο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Λίγο αργότερα ο Λιβανέζος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενω αύριο θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αφού επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσει από την Αθήνα.