Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τροπικές νύχτες, καύσωνας και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Μέσα στον 21ο αιώνα θα πενταπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα, τα δάση θα αντιμετωπίζουν απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον ημέρες σε σχέση με σήμερα και οι τροπικές νύχτες θα είναι όλο και πιο συχνές. Αυτό είναι...


τμήμα μόνο των δυσοίωνων προβλέψεων, που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN, το οποίο ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στο Οικοσκόπιο, τη διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογής του WWF Ελλάς για το περιβάλλον στον ελλαδικό χώρο, όπου παρουσιάζονται χάρτες, που προσομοιώνουν ποιες αλλαγές αναμένονται να συμβούν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέσα από ενδεικτικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, ο χρήστης του Οικοσκοπίου μπορεί να διαπιστώσει πώς θα μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, εννέα παράμετροι, που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές.

O δασολόγος Πάνος Κορδοπάτης, συνεργάτης στο τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης του WWF Ελλάς, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι θερμές ημέρες, δηλαδή εκείνες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, θα αυξηθούν κατά 50% την περίοδο 2021-2050 και θα διπλασιαστούν (100% αύξηση) μεταξύ 2071-2100.

Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου 1961-1990 στην Ελλάδα προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημέρες) την περίοδο 2071-2100. Οι τροπικές νύχτες, όταν δηλαδή η θερμοκρασία το βράδυ δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, την περίοδο 2021-2050 θα φτάσουν τις 70 τον χρόνο και μεταξύ 2071 με 2100 τις 102, όταν τώρα παρατηρούνται 45 τροπικές νύχτες κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.

«Με το Οικοσκόπιο μπορεί κανείς να εστιάσει και σε μεμονωμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στα νησιά του Αιγαίου, όπου τώρα οι τροπικές νύχτες φθάνουν τις 96 τον χρόνο, το 2021-2050 θα αυξηθούν στις 128 και το 2017-2100 στις 161» εξηγεί ο κ. Κορδοπάτης.

Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.

Γενικότερα, όπως τονίζει ο κ. Κορδοπάτης, παρατηρείται μια μεγαλύτερη επιβάρυνση όσο κινούμαστε νοτιοανατολικά. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

«Χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής και στρατηγικής για να αντιμετωπίσει η πολιτεία την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση των δασών και των υδάτινων πόρων είναι απαραίτητες για να ανακόψουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δασοκομικές πρακτικές, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και του γενετικού αποθέματος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα δάση. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει καταρτίσει ακόμα καν δασικούς χάρτες, δεν έχει δασολόγιο, για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να προστατεύσουμε τα δάση» επισημαίνει ο δασολόγος του WWF.

Επιβαρυντικός παράγοντας παραμένει το πώς είναι οργανωμένες οι ανθρώπινες δραστηριότητες με τις μεταφορές, τις βιομηχανίες. Στη βόρεια Μεσόγειο παρατηρούνται κατά κόρον αλλαγές χρήσεων γης, κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων και υπερεκμετάλλευση των πόρων, και έτσι δημιουργείται ένα «εμπρηστικό μείγμα» για τις αντοχές προσαρμογής των οικοσυστημάτων, έναντι του οποίου όλες οι μεσογειακές χώρες οφείλουν να αμυνθούν με τις κατάλληλες πολιτικές, υπογραμμίζει ο κ. Κορδοπάτης.