Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Μάχη με το χρόνο για να κλείσει το φορολογικό νομοσχέδιο

Η εντονότερη διαφωνία και των τριών κομμάτων αφορά στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, η οποία, όπως επεσήμαναν στον Γ. Στουρνάρα, θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις ακόμα και μετά από τη καταβολή του νέου Οικογενειακού επιδόματος, ειδικά.....
στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών, που δηλώνει βέβαιος ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, σημειώνει ότι στόχος είναι μια κοινά αποδεκτή λύση και στο πεδίο του φορολογικού. Σύμφωνα με τις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θα μπορούσε να προβλεφθεί προσαύξηση 5% για κάθε παιδί στην έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα αντικαταστήσει το γενικό αφορολόγητο ή αύξηση των νέων οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνους – πολύτεκνους. «Τα τρία κόμματα συναινούν σε αυτό, στο να προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε μια πολιτική έκπτωσης φόρου, αναλογικά, ανάλογα με τα παιδιά που έχει η κάθε οικογένεια και σε συνδυασμό με τα εισοδήματα, σε ένα ικανό ποσοστό εισοδημάτων, και ταυτόχρονα να συνδυαστεί αυτό με την επιδοματική πολιτική, ούτως ώστε αν είναι δυνατόν να μην είναι τόσο επαχθές το νέο καθεστώς απ΄αυτό που προϋπήρχε», ανέφερε στον ρ/σ «ΒΗΜΑ fm» ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην διακομματική, Αντώνης Παναγόπουλος. Το άλλο ανοικτό μέτωπο αφορά στη φορολόγηση των νέων ελευθέρων επαγγελματιών, για τους οποίους προτάθηκε είτε να φορολογούνται για κάποια χρόνια από την έναρξη εργασιών ως μισθωτοί είτε να φορολογούνται με τον μισό φόρο της νέας κλίμακας επαγγελματιών.
Για τους αγρότες που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 13% προτάθηκε να εξαιρεθούν από τη τήρηση βιβλίων όσοι έχουν τζίρο έως 30.000 ευρώ. Διαφωνίες υπάρχουν και για τη φορολογική μεταχείριση των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, για τους οποίους προτάθηκε να μη καταργηθεί πλήρως η φοροαπαλλαγή του 10%.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που υπουργείο Οικονομικών και κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Αρχηγών, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή θα κατατεθούν μόνο οι φορολογικές διατάξεις που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως η νέα φορολογική κλίμακα και οι νέοι συντελεστές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στη παρακράτηση φόρου, όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνεται με βάση τη νέα κλίμακα αφού συνυπολογίζεται όμως και η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα κι εκείνοι που θα έχουν μειωμένο φόρο το 2014, θα επιβαρύνονταν με δυσθεώρητες κρατήσεις το 2013.
Πηγή: MEGA, Έθνος, ΑΠΕ, ΕΡΤ