Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Βαθαίνει η ύφεση στην Πορτογαλία

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2012, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 3,5% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (IΝΕ). Στην προκαταρκτική του....


εκτίμηση στα μέσα Νοεμβρίου, το ΙΝΕ διαπίστωνε μία αυξημένη συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά 0,4% στην τριμηνιαία μεταβλητή του και κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ, η επιδείνωση της ύφεσης κατά το τρίτο τρίμηνο είναι «αποτέλεσμα της ασθενέστερης μείωσης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της επιβράδυνσης των εξαγωγών» στο 1,7% από 3,7% το περασμένο τρίμηνο.

Στα στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα, διακρίνεται πως οι εξαγωγές της Πορτογαλίας στην Ευρώπη, τον μεγαλύτερο εταίρο της, μειώθηκαν κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο. Καθώς η ύφεση στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα βαθύνει ακόμη περισσότερο κατά το ερχόμενο έτος, τα στοιχεία προοιωνίζονται μία δυσοίωνη προοπτική για την Πορτογαλία.

Σε αντίθεση, η μείωση κατά 7,1% της εσωτερικής ζήτησης (από 8,3% το περασμένο έτος) βάρυνε λιγότερο στην οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας κυρίως μίας «λιγότερο έντονης μείωσης των επενδύσεων», προσθέτει το ΙΝΕ.

Όμως το γεγονός πως η ύφεση βαθαίνει καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια της Πορτογαλίας να επιτύχει τους επιβεβλημένους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτοντας νέους γρίφους στην κυβέρνηση, η οποί καλείται να τηρήσει επακριβώς το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανειακών της συμβάσεων προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ενώ ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αύξησης φόρων στην ιστορία της από το επόμενο έτος.