Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«Καταλύτης η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

Η 24ωρη παράταση της προθεσμίας για την κάλυψη του στόχου των 30 δισ. ευρώ με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς και η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους....


μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Για την πορεία του προγράμματος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, η εφημερίδα «New York Times», σχολιάζει ότι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία επί σειρά εβδομάδων δεν είχαν δηλώσει εάν θα συμφωνήσουν να πουλήσουν σε μια μέση τιμή, μετείχαν τελικά στη διαδικασία επαναγοράς σε μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους αριθμούς. Επίσης, οι ίδιοι τραπεζίτες δηλώνουν, ότι αναμένουν την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, προβάλλονται οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιου Παπαδόπουλου, ο οποίος προέτρεψε τους επενδυτές να συμμετάσχουν, καθώς η πιθανότητα ενός νέου κουρέματος για τους ιδιώτες επενδυτές εξακολουθεί να υπάρχει. Όπως επισημαίνεται, ακόμη και με συμμετοχή του επίσημου τομέα, οι αξιωματούχοι μπορούν πάντα να βρουν νέους τρόπους εξαναγκασμού των ιδιωτών επενδυτών.

Από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καταγράφεται η θέση που είχε διατυπώσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι από την στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, θα είναι σε θέση να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος και ότι το Ταμείο αναμένει τα αποτελέσματα της επαναγοράς μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει με κάθε τρόπο στην αναγκαιότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.