Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο στρατιώτης που «μεταμορφώθηκε» σε ξανθιά

Ακριβώς πριν από 60 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1952, έγινε η πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία. Ο αμερικανικός Τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο την είδηση «Ο στρατιώτης έγινε...
πανέμορφη ξανθιά». Ένα ήσυχο αγόρι που μεγάλωσε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης προκάλεσε σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν έφυγε ταξίδι στη Δανία ως George Jorgensen κι επέστρεψε ως Christine.
Ο Δανός γιατρός Teit Ritzau, που δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την Christine Jorgensen τη δεκαετία του '80, αναφέρει ότι στις φωτογραφίες φαινόταν έντονα σαν ομοφυλόφιλος άνδρας, αλλά ποτέ δεν υπήρχε θέμα ομοφυλοφιλίας για τον George, «ήταν μια γυναίκα μέσα σε σώμα άνδρα».
Στην αυτοβιογραφία της η Christine Jorgensen τονίζει πως όσο κι αν ελκυόταν από άνδρες, όσο ζούσε ως George, ένιωθε σωματικά άρρωστη όταν ένας άνδρας της έκανε πρόταση.
Στο τέλος της δεκαετίας του '40 κι ενώ υπηρετούσε μία σύντομη θητεία στον αμερικανικό στρατό, έπεσε στα χέρια του ένα δημοσίευμα σχετικά μ' έναν Δανό γιατρό που πειραματιζόταν με γενετική θεραπεία κάνοντας δοκιμές με ορμόνες σε ζώα.
Οι γονείς του George ήταν και οι δύο Δανοί κι έτσι μπορούσε άνετα να δικαιολογήσει ένα ταξίδι στη γενέτειρα των γονιών του, όπου είχε και οικογενειακούς δεσμούς το 1950, χωρίς να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις.
Ο γιατρός Hamburger ήταν ο πρώτος που διέγνωσε ότι ο George ήταν τρανσέξουαλ. Το πρώτο βήμα για να γίνει γυναίκα ήταν μία μακρά θεραπεία με θηλυκές ορμόνες. Ο Hamburger ενθάρρυνε τον Jorgensen να αλλάξει την ταυτότητά του και να πάρει γυναικεία ρούχα ώστε να κυκλοφορεί στο κοινό πλέον με τον νέο του εαυτό.
Καθώς οι ορμόνες άρχισαν να βοηθούν στη... μεταμόρφωσή του ο George τέθηκε υπό ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να πιστοποιηθεί ότι είναι έτοιμος για την εγχείρηση αλλαγής φύλου. Ο Doctor George Sturup υπέβαλε αίτημα στη δανική κυβέρνηση ώστε να γίνει νομοθετική τροποποίηση και να επιτραπεί ο ευνουχισμός ως μέρος της επέμβασης. Εν τέλει, ύστερα από έναν χρόνο ορμονοθεραπείας, ο George Jorgensen υποβλήθηκε στην πρώτη από τις αρκετές επεμβάσεις για την οριστική αλλαγή φύλου από αρσενικό σε θηλυκό.
Η επέμβαση απέτυχε και η ασθενής πέθανε, αλλά οι ιατρικές σημειώσεις βοήθησαν πολύ την ομάδα των Δανών ώστε να διεκπεραιώσουν με επιτυχία τη νέα ιατρική αποστολή τους.
«Ο καθένας και στα δύο φύλα είναι διαφορετικός. Είμαι πολύ περισσότερο γυναίκα τώρα παρά άνδρας. Φυσικά δεν μπορώ να αποκτήσω παιδιά, αλλά μπορώ να απολαύσω τη σεξουαλική επαφή. Δεν διαφέρω από μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή», δήλωσε η Christine Jorgensen το 1958. Μετά την επέμβασή της έγραψε στους γονείς της στη Νέα Υόρκη. «Η φύση έκανε ένα λάθος το οποίο διόρθωσα. Τώρα είμαι η κόρη σας» τους ανακοίνωσε. Η οικογένειά της στήριξε απόλυτα την απόφασή της κι όπως είπε η Christine η μητέρα της πάντα γνώριζε ότι ο γιος της ήταν διαφορετικός.
Πέθανε το 1989 από καρκίνο σε ηλικία 62 ετών. Λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό της ταξίδεψε στη Δανία όπου ξανασυναντήθηκε με τους γιατρούς που της έκαναν την εγχείρηση αλλαγής φύλου. Μιλώντας στον Τύπο αναγνώρισε την επιστημονική πρωτοπορία τους. «Εμείς δεν ξεκινήσαμε τη σεξουαλική επανάσταση, αλλά πιστεύω ότι της ρίξαμε γερή κλωτσιά στα πισινά!».