Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Κρυφά καπέλα των τραπεζών στις πιστωτικές

Περισσότερα χρήματα από τη χρήση των πιστωτικών καρτών επιδιώκουν οι τράπεζες οι οποίες εν αγνοία των πολιτών, επιβάλλουν κρυφές χρεώσεις στα επιτόκια που αγγίζουν μέχρι και το 30%. Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι τράπεζες επιβάλλουν τόκους αναδρομικά σε περιπτώσεις όπου δεν...


μηδενίζεται η κάρτα, αλλά εξοφλείται μέρος του ποσού. Μάλιστα οι τόκοι αφορούν όχι μόνο στο ποσό που μένει, αλλά και στο ποσό που πληρώθηκε, από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού έως και την εξόφληση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζικά στελέχη, όταν μένει ανεξόφλητο ποσό στο λογαριασμό, οι τόκοι χρεώνονται επί ολόκληρου του αρχικού ποσού και κλιμακώνονται ανάλογα με τις ημερομηνίες έκδοσης του λογαριασμού, πληρωμής του ποσού και της λήξης.

Αυτό σημαίνει, ότι το ονομαστικό επιτόκιο του 15%-20% στην πράξη καταργείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, μόλις το 20% των λογαριασμών πιστωτικών καρτών εξοφλούνται πλήρως κάθε μήνα. Έτσι, αν κάποιος πληρώνει μόνο την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα, το χρέος συνεχώς αυξάνεται.

Αυτή τη στιγμή, στην ελληνική αγορά, κυκλοφορούν περίπου 4 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες. Το 80% των λογαριασμών δεν εξοφλείται πλήρως κάθε μήνα και το 30% όσων λήγουν δεν ανανεώνονται λόγω "Τειρεσία".