Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η χειρότερη μέρα της εβδομάδας είναι η ... Τετάρτη!

Σύμφωνα με δύο ερευνητές του Κέντρου Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, τον Ρeter Dodds και τον Christopher Danforth, υπάρχει τρόπος να μετρήσει κανείς τη λεγόμενη «συλλογική ευτυχία». Και χρησιμοποιώντας τον ανακάλυψαν ότι είναι μύθος πως η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας για την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου είναι η Δευτέρα.

Η «μέθοδος» που χρησιμοποίησαν ήταν η μελέτη και ανάλυση όσων γράφουν οι άνθρωποι στα μπλογκ τους και στα μηνύματα που στέλνουν στο Τwitter. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι, όπως υποστήριξαν, το γεγονός ότι οι χρήστες του Διαδικτύου, τους οποίους και παρατηρούν, βρίσκονται σε «φυσικό» περιβάλλον, μιας και νιώθουν άνεση και επικοινωνούν με φίλους ή γνωστούς με αποτέλεσμα να είναι πιο ειλικρινείς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα στο δείγμα των ερευνών για την ευτυχία.

Οι μελετητές, αφού ανέλυσαν 2,4 εκατομμύρια μπλογκ για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών αξιολογώντας τα συναισθήματα των χρηστών τους με βάση τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινή πεποίθηση πως την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι περισσότεροι δεν είναι χαρούμενοι είναι μάλλον λανθασμένη. Όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις των μπλόγκερ, τη Δευτέρα διατηρούν ακόμη τις καλές αναμνήσεις του Σαββατοκύριακου και έτσι έχουν αρκετά καλή διάθεση. Αντίθετα, στη μέση της εβδομάδας και κυρίως την Τετάρτη η διάθεσή τους είναι στο ναδίρ.