Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Είμαστε στο όριο

"Οι αγορές έχουν φτάσει στα όρια τους με χώρες όπως η Ελλάδα" δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια σε συνέντευξή του, σε ισπανικό ραδιόφωνο.

"Οι αγορές έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να πουν -ως εδώ-" δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, στο ραδιοφωνικό σταθμό SER. Ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να... συνεχίσουν να δανείζουν τις χώρες με μεγάλα ελλείμματα - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - αν οι κυβερνήσεις τους δεν πάρουν δραστικά μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο αναδημοσιεύει μέρος της συνέντευξης, το spread για τα ελληνικά ομόλογα έχει αυξηθεί κατά 70 μονάδες βάσης τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, φτάνοντας στις 244, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου άγγιξε τις 276 μονάδες.

Επίσης, οι ελληνικές μετοχές έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση, υπό την ανησυχία ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ικανά μέτρα για εξυγίανση της οικονομία. Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους Standard & Poor’s, Fitch Ratings και Moody’s Investors Service και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει την πιο "φτωχή" αξιολόγηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.