Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το χιούμορ και η κοκαΐνη...

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, το χιούμορ ίσως προκαλεί ευφορία επειδή ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα κέντρα επιβράβευσης στα οποία δρα και η κοκαΐνη, η απόκτηση χρήματος και η θέα όμορφων προσώπων.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του Nature, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας για να απεικονίσουν την εγκεφαλική λειτουργία... 16 εθελοντών την ώρα που διάβαζαν κόμικς.

Τα καρτούν τα οποία οι εθελοντές θεωρούσαν πραγματικά αστεία ενεργοποίησαν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως όμως έναν πυρήνα νευρώνων (πυρήνας accumbens) που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης. Η ουσία αυτή δρα στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιναστής και είναι γνωστό ότι προκαλεί αίσθηση ευεξίας και ευφορίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας του Στάνφορντ Άλαν Ράις, οι παλαιότερες μελέτες ίσως είχαν αποτύχει να ανιχνεύσουν την ενεργοποίηση των κέντρων επιβράβευσης επειδή οι αναλύσεις τους δεν ήταν λεπτομερείς και δεν χρησιμοποίησαν τόσο ισχυρές απεικονιστικές συσκευές λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού.

Αν τα συμπεράσματα της νέας έρευνας επιβεβαιωθούν, ίσως οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διάγνωση της κατάθλιψης στα πρώιμα στάδια, καθώς και για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
focus