Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

"Άπειροι" πλανήτες στο μέγεθος της Γης..

Γεμάτο πλανήτες στο μέγεθος της Γης είναι το σύμπαν, εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη «πλανητική απογραφή» που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», ένα στα τέσσερα αστέρια στο σύμπαν, όπως ο Ηλιος, έχουν πιθανότατα πλανήτες που θυμίζουν τον δικό μας.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον δρ Αντριου Χάουαρντ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 46 εκατομμύρια πλανήτες στο μέγεθος της Γης διαθέτει ο γαλαξίας μας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να φιλοξενείται ζωή σε εξωπλανήτες. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πλανήτες στο μέγεθος του δικού μας είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κοντινή τροχιά γύρω από τα....

άστρα τους. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα άστρα έχουν γιγάντιους πλανήτες, όπως ο Δίας, σε ποσοστό 1,6%, ενώ 12% πλανήτες που είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από τη Γη.

Τα τηλεσκόπια «Keck», στις παρατηρήσεις των οποίων βάσισαν τα συμπεράσματά τους, δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να ανιχνεύσουν μικρότερους πλανήτες και οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι συνεχίζεται η τάση προς τους μικρότερους πλανήτες. «Αν υπάρχει ζωή εκεί έξω, το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται σε βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη μας. Ετσι αν υπάρχουν περισσότεροι βραχώδεις πλανήτες εκεί έξω, φαίνεται να είναι πιο πιθανό να υπάρχει ζωή», σχολίασε ο δρ Χάουαρντ, ο οποίος εκτιμά ότι το τηλεσκόπιο «Kepler», το οποίο αναζητεί πλανήτες που θυμίζουν τη Γη, θα ανιχνεύσει 120 με 260 «πιθανούς γήινους κόσμους».