Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επιστρατεύουν τους ναυτεργάτες

Την επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος και προάσπισης των συμφερόντων των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και επτά ημέρες.

Νωρίτερα οι απεργοί απέριψαν την πρόταση για τριήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων και έναρξη διαλόγου και προχώρησαν στην προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας εντείνοντας τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.

«Σε μια ύστατη προσπάθεια κάλεσα να ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις για να βρεθούν λύσεις», είπε ο κ. Διαμαντίδης και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας οδήγησαν σε....


αδιέξοδο». Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «προγραμματισμένο ναυάγιο» την κατάληξη των συνομιλιών.

Φτάσαμε στην δυσάρεστη κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν για να ταφούν,
είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της», επισήμανε ο κ.Διαμαντίδης και κατέληξε: «Γι'αυτό το λόγο, με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε την πολιτική κινητοποίηση».

Οι πρώτες ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης όπως το βρεφικό γάλα έκαναν την εμφάνιση τους, με τους νησιώτες να βρίσκονται σε απελπιστική πλέον κατάσταση.

Σε πολλά νησιά η κατάσταση είναι τραγική με τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μάλιστα είναι τέτοια η σοβαρότητα της κατάστασης που ο δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας ζήτησε επειγόντως βοήθεια για μεταφορά ασθενών που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και χειρουργικής επέμβασης. Κραυγή απόγνωσης και από τον νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα, που καταγγέλει ότι «εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να γίνουν ούτε κηδείες». Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ο κόσμος ζει το μαρτύριο της σταγόνας και έχει ξεσηκωθεί».

Ενδεικτικά, τα μέρη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι:

Σαντορίνη:
Ιδιωτικό ελικόπτερο αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν οι συγγενείς ενός νεκρού στη Σαντορίνη. Σαν να μην είχαν τον πόνο τους, πλήρωσαν 7.500 ευρώ για να μεταφέρουν τη σωρό του νεκρού στη Σύρο ώστε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση, και από εκεί πάλι πίσω στη Σαντορίνη, ώστε να τον θάψουν.

Νάξος:
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα ενώ γίνεται μεταφορά μόνο των επειγόντων περιστατικών από τη Σύρο προς την Αθήνα. Απαγορευτική ήταν και η μεταφορά νεκρών για να τελεστεί η κηδεία τους στο νησί, ενώ μια νταλίκα φορτωμένη με ψαριά παραμένει ακινητοποιημένη στο λιμάνι της Νάξου.

Κρήτη:
Την ανησυχία για τα προϊόντα των παραγωγών της Κρήτης εκφράζει ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων του νομού Στάθης Κορνάρος, καθώς όπως λέει:«Ήδη τις αγορές του εξωτερικού πλέον δεν μπορούμε να τις τροφοδοτήσουμε και πληρώνουμε ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης τα οποία έχουμε κλείσει».Στα Χανιά, ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν με τους παραγωγούς των κηπευτικών της Κουντούρας και του Ελαφονησίου καθώς αυτή την περίοδο η παραγωγή φτάνει στο 80%.

Ρόδος:
Τα ράφια αλλά και τα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ της Ρόδου και των νησιών, άρχισαν να αδειάζουν αφού δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν τα εμπορεύματα.

Καστελόριζο:
Οι ακρίτες του Καστελόριζου βρήκαν τη λύση στην τουρκική Αντίφυλλο όπου και μετακινούνται για τα απαραίτητα.

Η νέα απεργία, θα διαρκέσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 30/11, έως και τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12,και περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.