Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ομοβροντία κατά της Μέρκελ πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων εντός και εκτός Γερμανίας βρίσκεται η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να καθορίσει τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χωρών μελών της ευρωζώνης. Το ευρώ εξακολουθεί, πάντως, να κλυδωνίζεται, μετά και την νέα έκθεση του οίκου Moody's που εκφράζει ανησυχία για το χρέος της Ισπανίας

Οι Moody's επισημαίνουν μεν τους κινδύνους που κρύβει για τη Μαδρίτη το δημόσιο χρέος αλλά και ο υπερχρεωμένος τραπεζικός τομέας, αλλά προβλέπουν ότι δεν θα χρειαστεί η χώρα της Ιβηρικής να προσφύγει στο....


μηχανισμό στήριξης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Η έκθεση πάντως του οίκου οδήγησε σε νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας.

Την ίδια ώρα, πυρά εντός και εκτός Γερμανίας δέχεται η Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην κρίση που χτυπάει το ευρώ. Σοσιαλδημοκράτες του SPD και Πράσινοι επιτέθηκαν στην καγκελάριο στη γερμανική βουλή, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της έχει τραυματίσει τις σχέσεις της Γερμανίας με τους εταίρους της στην Ευρώπη.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην Μπούντεσταγκ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ – Βαλτερ Σταϊνμάγιερ, τόνισε ότι η απροθυμία της Μέρκελ να συναινέσει στη δημιουργία ευρω-ομολόγου, απειλεί να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε «τοξική τράπεζα». Πιο οξύς, ο Γιέργκεν Τριτίν των Πρασίνων, επεσήμανε ότι η καγκελάριος θεωρείται πλέον στην Ευρώπη ως «το τευτονικό τέρας των περικοπών», του οποίου οι ενέργειες έχουν επιδεινώσει την κρίση.

«Κανείς δεν θα μείνει μόνος στην Ευρώπη», απάντησε η Μέρκελ, διακηρύσσοντας την αλληλεγγύη της προς τα δοκιμαζόμενα μέλη της ευρωζώνης. «Κανείς δεν θα εξορισθεί από την Ευρώπη. Η Ευρώπη πετυχαίνει μόνο αν δουλεύουμε όλοι μαζί. Το ευρώ είναι η κοινή μας μοίρα και η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», είπε η καγκελάριος.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, με τον Σταϊνμάγιερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ η Αριστερά την κατηγόρησε ότι διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος των τραπεζών –που έχουν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα- και όχι προς το συμφέρον των πολιτών.

Από την πλευρά, πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, δήλωσε ότι η δημόσια διαφωνία μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης έχει επιτείνει την κρίση, καθώς προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές.