Συμφώνησαν στην τροποποίηση της Συνθήκης για τον Μηχανισμό Στήριξης
Οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να κάνουν μικρές τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να δημιουργεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από τα μέσα του 2013-τα βασικά θέματα που απασχολούν μέχρι στιγμής τη Σύνοδο. Τα περί συμφωνίας έγιναν γνωστά από διπλωματικές πηγές.Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Associated Press, οι ηγέτες συμφώνησαν να γίνουν μικρές αλλαγές στη Συνθήκη ώστε να δηλώνεται ότι τα κράτη μέλη, των οποίων το νόμισμα είναι το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που...
δημιουργείται απόλυτη ανάγκη, «για να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ συνολικά».
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και τον ισπανό πρωθυπουργό, Θαπατέρο, οι θέσεις των οποίων βρίσκονται κοντά στις ελληνικές, υπέρ της γενναίας ενίσχυσης του μηχανισμού ακόμη και με την έκδοση ευρωομολόγου.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Προσερχόμενος απόψε στη σύνοδο απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η Ελλάδα και οι Έλληνες ανταποκρίνονται υπεύθυνα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης. Η πρόκληση δεν είναι τι κάνει κάθε χώρα για την οικονομία της χωριστά αλλά τι κάνουμε συλλογικά. Πρέπει να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις και κάθε ηγέτης να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη στάση της Γερμανίας.
Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είχε χαρακτηρίσει «πράξη αλληλεγγύης» τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το 2013, τον προσωρινό μηχανισμό που δημιουργήθηκε τον Μάιο με τριετή ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μεταξύ άλλων, θα δίνει δάνεια υπό αυστηρούς όρους στα κράτη μέλη που έχουν μείνει εκτός αγορών.
«Κανείς δεν θα μείνει μόνος του στην Ευρώπη»
Στη γερμανική Βουλή, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να καταρρεύσει. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του. Κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί», είπε χαρακτηριστικά ενώ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της: «Όλοι οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα
και η Ιρλανδία μπορούν σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσουν το βάρος του χρέους, αποπληρωμή και τοκοχρεολύσια», είπε.
Η Σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στη Γερμανία εκτόξευσε εκ νέου βέλη στην κ.Μέρκελ, επικρίνοντάς την για καθυστερήσεις, παλινωδίες και έλλειψη ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Με άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Financial Times», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και αντικαγκελάριος στην προηγούμενη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ίδια κυβέρνηση Πέερ Στάινμπρουκ, ζήτησαν από την γερμανίδα καγκελάριο να προωθήσει μια «ευρωπαϊκή λύση» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χάριν του κοινού νομίσματος και της κοινής μοίρας των ευρωπαϊκών χωρών.
Για τη διαμάχη
«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εγώ είχαμε μακρά τηλεφωνική συνομιλία και ξεκαθαρίσαμε το θέμα πριν από λίγο», είπε η Άγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου. «Όταν διακυβεύονται τόσα, μπαίνουν στη μέση κάποιες φορές και τα συναισθήματα», πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ, που είναι σθεναρός υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγων, στην οποία και αντιτίθεται η Μέρκελ, επίσης δήλωσε ότι οι διαφορές τους επιλύθηκαν, αλλά έχει αφήσει υπόνοιες ότι θα εγείρει το θέμα στη σύνοδο.
Όπως είπε, λυπάται για τις «δημόσιες κακοφωνίες» που είχαν τροφοδοτήσει τις αγορές με περισσότερες ανησυχίες, ενώ πρόσθεσε ότι προσπαθεί να προωθήσει τη συναίνεση εν όψει της συνόδου και να πείσει την Ισπανία και την Πορτογαλία να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους.