Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Tα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα του 2010

Το 2010 μας αφήνει χρόνους και έρχεται μια άλλη χρονιά που, κακά τα ψέματα, φέρνει μαζί της πολλή αγωνία για το αύριο. Οχι βεβαίως πως το «10» ήταν καλύτερο. Απλώς, μας έχουν τρομάξει ότι το «11» θα είναι χειρότερο. Για να έχουμε λοιπόν ένα μέτρο σύγκρισης, καλό είναι να θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που ζήσαμε ή ακούσαμε, όχι όμως με πολύ μπλα μπλα αλλά με εικόνες, που, όπως λένε οι Κινέζοι, είναι σαν χίλιες λέξεις.

Ιανουάριος
Είναι η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο. Και επειδή «όπου φτωχός και η μοίρα του», ο Εγκέλαδος επέλεξε την Αϊτή για ένα από τα καταστροφικότερα χτυπήματά του. Τα 7 Ρίχτερ συγκλόνισαν τη χώρα τα ξημερώματα της....




12ης Ιανουαρίου, σκορπώντας τον θάνατο. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπερνούν τους 230.000.

Φεβρουάριος
Ενα ρεκόρ ξεχώρισε τον Φεβρουάριο. Δεν είχε σχέση με κάποιο αθλητικό αλλά με ένα «καλλιτεχνικό» γεγονός, με οικονομικές προεκτάσεις. Ηταν η πώληση σε δημοπρασία, που έγινε στις τρεις του μήνα, του γλυπτού «L’ Homme qui marche I» του Αλμπέρτο Τζιακομέτι. Ο αγοραστής έδωσε 103,7 εκατομμύρια δολάρια, και αυτό είναι ρεκόρ τιμής πώλησης έργου Τέχνης που διατέθηκε σε δημοπρασία.

Μάρτιος
Στις 23 του μήνα, η βύθιση ενός πλοίου του ναυτικού της Νοτίου Κορέας φέρνει πολύ κοντά στον πόλεμο τις δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου. Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση του σκάφους, που συμπαρέσυρε στον θάνατο 46 από τους 104 επιβαίνοντες. Η Βόρειος Κορέα το αρνείται, ωστόσο έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι Βορειοκορεάτες ευθύνονται για τη βύθιση.

Απρίλιος
Η έκρηξη άφησε πίσω της 11 νεκρούς, ωστόσο η περιβαλλοντική καταστροφή δεν υπάρχουν αριθμοί να την υπολογίσουν. Ηταν 20 Απριλίου όταν εξερράγη η εξέδρα άνντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, που βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικού. Για μήνες, πετρέλαιο διαρρέει στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Επειτα από πολλές προσπάθειες, η διαρροή ανακόπτεται. Η ζωή στον κόλπο διακόπτεται... για χρόνια.

Μάιος
Ενενήντα ένας νεκροί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίες αναφέρει ο απολογισμός. Δεν πρόκειται για δυστύχημα αλλά για έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτό ήταν το τίμημα του ξεσηκωμού των «κόκκινων πουκαμίσων» στην Ταϊλάνδη. Ο στρατός με εντολή της κυβέρνησης έπνιξε στο αίμα τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Ηταν 20 Μαΐου.

Ιούνιος
Πολλά συνέβησαν τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο όλος ο πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα στη Νότιο Αφρική, όχι βεβαίως για τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί αλλά για τη «στρογγυλή θεά». Την Παρασκευή 11 του μήνα ξεκινά το Μουντιάλ 2010, που ολοκληρώνεται έναν μήνα αργότερα, με νικήτρια στον τελικό την Εθνική Ισπανίας, η οποία κατακτά το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ιούλιος
Ο Τζούλιαν Ασάνζ «χτυπά». Ο ιστότοπος Wikileaks διαρρέει περισσότερα από ενενήντα χιλιάδες έγγραφα, που αφορούν την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους πολέμους. Τα έγγραφα αναφέρονται κυρίως στο Αφγανιστάν, και στο αμερικανικό Πεντάγωνο επικρατεί πανικός. Μόνο που αυτό δεν βοηθά σε τίποτα, αφού ο Mr. Wikileaks θα ξαναχτυπήσει τέσσερις μήνες αργότερα.

Αύγουστος
Στις 10 Αυγούστου μαθαίνουμε ουσιαστικά ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κορόιδεψε όλον τον πλανήτη. Ανακοινώνεται το τέλος της πανδημίας γρίπης και διαρρέει ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε ποτέ τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο είχε εκτιμηθεί. Το γεγονός ότι εκείνοι που έκαναν την εκτίμηση συνεργάζονταν με τις φαρμακοβιομηχανίες που παρήγαγαν τα εμβόλια είναι απλώς μια σύμπτωση.

Σεπτέμβριος
Βρήκαμε επιτέλους πού θα μετακομίσουμε, όταν καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τον πλανήτη μας ή έστω πού θα στείλουμε όσους αντιπαθούμε. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη την ανακάλυψη ενός πλανήτη, σε διπλανό ηλιακό σύστημα, ο οποίος μοιάζει με τη δική μας Γη. Ο Gliese 581g είναι μεγαλύτερος και ίσως μια μέρα να γίνει η επόμενη γειτονιά μας.

Οκτώβριος
Η 13η Οκτωβρίου ήταν σίγουρα μία από τις κορυφαίες ημέρες της χρονιάς που τελειώνει. Τριάντα τρεις ανθρακωρύχοι επιστρέφουν στην επιφάνεια της Γης και στη ζωή ύστερα από 69 ημέρες εγκλωβισμού σε βάθος 700 μέτρων. Οι 32 Χιλιανοί και ο Βολιβιανός γίνονται σταρ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που διαγκωνίζονται για μία συνέντευξη ή έστω για μία δήλωση. Οι ίδιοι το απολαμβάνουν, ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν πως η δημοσιότητα απειλεί την ψυχική ισορροπία τους.

Νοέμβριος
Ο Ομπάμα «θάμπωσε». Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οδηγούν σε ήττα το Δημοκρατικό Κόμμα, που πλέον δεν ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τον «χαμογελαστό πρόεδρο», που βλέπει ότι τα χαμόγελα δεν αρκούν για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους. Αντιλαμβανόμενος την ψυχρολουσία, ο Μπαράκ Ομπάμα υπόσχεται αλλαγή πολιτικής.

Δεκέμβριος
Την 1η Δεκεμβρίου όλος ο κόσμος κράτησε την ανάσα του εν όψει των ανακοινώσεων της ΝΑΣΑ που θα γίνονταν την επόμενη ημέρα. Ορισμένοι άρχισαν να υποθέτουν πως βρέθηκε ο Ε.Τ. ο εξωγήινος ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Οι ελπίδες γκρεμίστηκαν στις δύο του μήνα. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι απλώς ένα βακτηρίδιο, που όμως μπορεί και να ήρθε από άλλους κόσμους. Σίγουρα όμως ότι ζει μέσα σε αρσενικό σημαίνει πως μπορεί και να ψάχναμε λάθος εξωγήινους. Ας βρούμε τους σωστούς τη νέα χρονιά...