Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Το Ταμείο Σταθερότητας να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα"

Έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) τη δικαιοδοσία να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης απηύθυνε από το Νταβός ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιχείρησε να...


αποκλιμακώσει τη φημολογία ότι η Τράπεζα ανησυχεί για τις πληθωριστικές πιέσεις (ως γνωστόν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε στο 2,2% το Δεκέμβριο), επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στα προσήκοντα για τις συγκυρίες επίπεδα.

«Υπάρχει ένας αριθμός "εργαλείων" που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βεβαίως δεν μπορώ να αποκλείσω το συγκεκριμένο, η χρήση του οποίου μπορεί να είναι ωφέλιμη κάτω από ορισμένες συνθήκες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τρισέ αναφερόμενος στην πιθανότητα να αγοράσει το ΕFSF ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και των άλλων υπερχρεωμένων κρατών. Ο γάλλος ευρωτραπεζίτης δεν απέκλεισε επίσης κεφάλαια από το Ταμείο των 440 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν υπερχρεωμένες τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο Τρισέ, τέλος, προσπάθησε να διασκεδάσει τις φήμες περί επικείμενης αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων εξ αιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού πάνω από το όριο ανοχής 2% που έχει καθορίσει η ΕΚΤ. «Οι προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό είναι σταθερές... Το σημερινό βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο είναι το αρμόζον», είπε χαρακτηριστικά.
tovima