Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το αυτόφωρο η λύση στα αδικήματα;;;

Προς εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης µεταξύ του υπουργείου Οικονοµικών και του υπουργείου δικαιοσύνης κινείται το θέµα του φορολογικού νοµοσχεδίου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το υπουργείο δικαιοσύνης έστειλε, την.....


Πέμπτη, τις προτάσεις του στο υπουργείο Οικονοµικών, πάνω στις «επίµαχες» διατάξεις που αφορούν την ποινική αντιµετώπιση των οφειλετών του δηµοσίου, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν µια καλή βάση συµφωνίας.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δεν θα κινούνται εκτός του πλαισίου των αρχών του δικαίου και της νοµικής επιστήµης, αλλά δεν τοποθετήθηκε πάνω στο επίµαχο ζήτηµα της επέκτασης της εφαρµογής της αυτόφωρης διαδικασίας σε αδικήµατα φοροδιαφυγής πέραν της προθεσµίας του 48ώρου που προβλέπει η νοµοθεσία.

Το υπουργείο Οικονοµικών φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει τις θέσεις του υπέρ της µετατροπής του αδικήµατος της µη καταβολής ΦΠΑ σε διαρκές και της κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας επί του προκειµένου.

Εκτιµάται ότι η αυτόφωρη διαδικασία θα κινείται µόνο όταν το αδίκηµα έχει τη µορφή κακουργήµατος, που µε τα σηµερινά δεδοµένα αφορά µη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ.

Αντίστοιχα για τους φόρους εισοδήµατος, το αδίκηµα έχει τη µορφή κακουργήµατος όταν το ποσό ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Το νοµοσχέδιο, στην αρχική του µορφή περιελάµβανε και ρύθµιση για αυτόφωρη διαδικασία στα ληξιπρόθεσµα χρέη, για την οποία διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις.

Από την άλλη πλευρά, τάσεις υποχώρησης του υπουργείου Οικονοµικών διακρίνονται στο θέµα του Γενικού Εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος που προέβλεπε το νοµοσχέδιο στην αρχική του εκδοχή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που αναφέρθηκε την Τετάρτη στο θέµα, παρέλειψε τον χαρακτηρισµό του «γενικού», ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «αµερικανόφερτος» και ξένος µε τα ελληνικά δεδοµένα.

Είναι προφανές ότι ο όρος αυτός θα παραλειφθεί, ενώ είναι επίσης πιθανό, σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο δικαιοσύνης, να µη γίνει δεκτή ούτε η πρόβλεψη για εγκατάσταση του εν λόγω εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονοµικών.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η λύση που επελέγη είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του ήδη θεσµοθετηµένου εισαγγελέα του Σώµατος δίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (ΣΔΟΕ).

Άγνωστη είναι εξάλλου και η τύχη της διάταξης που προέβλεπε κατά προτεραιότητα έλεγχο συγκεκριµένων οµάδων επαγγελµατιών που δηλώνουν κάτω από ένα ύψος εισοδήµατος, ανάλογα µε τον πληθυσµό της πόλης στην οποία ασκούν το επάγγελµά τους.

Η διάταξη είχε περισσότερο χαρακτήρα εκφοβισµού, αφού στην πραγµατικότητατίποτα δεν εµποδίζει τον υπουργό Οικονοµικών να δώσει εντολή για ελέγχους στις ίδιες αυτές οµάδες επαγγελµατιών και µε τα ίδια ακριβώς κριτήρια που προέβλεπε η διάταξη, χωρίς να χρειάζεται κανέναν νόµο για να το κάνει. Έτσι, δεν αποκλείεται να αποσυρθεί η διάταξη αυτή.