Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αυτόφωρο και οικονομικός εισαγγελέας κατά της φοροδιαφυγής

Τον συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτές αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατα τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης διαβούλευσης που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε πριν λίγο με τη....


συμμετοχή των κοινωνικών εταίρεων για το σχέδιο νόμου «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Ο υπουργός δήλωσε ότι εμμένει στη θέση να χαρακτηριστεί η απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων διαρκές αδίκημα και υπό προϋποθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι δημιουργείται ο θεσμός του οικονομικού Εισαγγελέα ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό των υπηρεσιών δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στην ατιμωρησία. Η ατιμωρησία θα πρέπει κάποτε να τελειώσει».

Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του κ. Βασ. Ράπανου, προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών, σημειώνοντας πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα ρευστότητας που επιβαρύνονται με την αναδρομική φορολόγηση, ενώ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλισθεί το απόρρητο των πελατών των τραπεζών.

Πάντως, οι περισσότεροι φορείς τάχθηκαν κατά του αυτόφωρου ενώ αρκετές ενστάσεις υπήρξαν για την αύξηση του ποσοστού του φορου πρέπει να καταβάλει κάποιος σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη (σήμερα είναι 25% και στο προσχέδιο προβλέπεται 50%).

Για το θέμα του φορολογικού απορρήτου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει άρση του φορολογικού απορρήτου για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ), ενώ θα θεσμοθετηθούν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία, τονίζοντας ωστόσο πως η τιμωρία των φοροφυγάδων μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους εξαιρουμένης της φυλάκισης.

Ο κ. Παναγόπουλος εκτίμησε ότι το κίνημα των αποδείξεων ατονεί και ζήτησε να θεσπισθεί δυνητικό αφορολόγητο ύψους 24.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία των αποδείξεων.
tovima.gr