Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εγκαταλείπει η Ρωσία το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Ρωσία φέρεται έτοιμη να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ρωσική εφημερίδα Vedemosti, επικαλούμενη πηγές από την κοινοπραξία του αγωγού και τους μετόχους της. Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία είχαν....


συμφωνήσει το 2007 για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 285 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγός και χωρητικότητας 35 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου ετησίως, θα παρέκαμπτε τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, εξοικονομώντας κόστος στις μεταφορές.

Ο αγωγός ήταν ανταγωνιστικός σε αντίστοιχο που έχει συμφωνήσει η Ρωσία με Τουρκία και Ιταλία για τη μεταφορά πετρελαίου από το τουρκικό λιμάνι της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα, στο μεσογειακό λιμάνι του Τσεϊχάν, ένα σχέδιο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Transneft, που έχει το συντονισμό του έργου, είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει παγώσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γίνονται και οποιεσδήποτε πρακτικές εργασίες για την υλοποίησή του.

"Προς το παρόν δεν προγραμματίζουμε κάποιες δραστήριες κινήσεις, γιατί χρειάζεται πρώτα να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο", είχε αναφέρει, τονίζοντας ότι "δεν μπορείς να χτυπάς συνεχώς μία πόρτα που δεν σου ανοίγουν".