Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Υπάρχει κίνδυνος με τις καταθέσεις;

Να καθησυχάσουν τους καταθέτες που τις τελευταίες μέρες σπεύδουν πανικόβλητοι στα γκισέ για να σηκώσουν τα χρήματά τους υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή επιχειρούν οι τράπεζες, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις...


τραπεζικές καταθέσεις καθώς μέχρι και σήμερα δείχνουν να έχουν κερδίσει το στοίχημα της αντοχής τους απέναντι στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα την υφήλιο. Παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων και έχουν αντλήσει ικανοποιητικά κεφάλαια από τη διεθνή αγορά. Πρόσφατα αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Κύπρου, η Marfin και η Αγροτική Τράπεζα.

Ακόμη και στο τραβηγμένο σενάριο του να «βαρέσει κανόνι» ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, και πάλι οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων θα είναι εν πολλοίς εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το εν λόγω ταμείο εγγυάται τα χρήματα όλων των καταθετών μέχρι και του ποσού των 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όποιος έχει στην τράπεζα, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ και αυτή χρεοκοπήσει, θα πάρει τα χρήματά του πίσω στο ακέραιο.

Αν όμως έχει στην τράπεζα, για παράδειγμα, 105.000 ευρώ και αυτή βάλει λουκέτο, τότε θα πάρει πίσω από το ταμείο 100.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο. Οπότε αυτό που έχουν πράξει αρκετοί κατέχοντες περιουσία είναι να «σπάσουν» τα χρήματά τους σε πολλές τράπεζες, βάζοντας στην καθεμία ώς και 100.000 ευρώ. Αυτοί όμως που έχουν τόσα μετρητά, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ λίγοι.

Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Αρα η αποζημίωση ώς 100.000 ευρώ είναι ανά καταθετικό λογαριασμό και όχι ανά πρόσωπο.
espreso