Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Γιατί οι τράπεζες θα χρειαστούν επειγόντως νέα κεφάλαια

Οι δύο επιλογές που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι απώλειες 8,5 δις. ευρώ από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και οι νέες πιέσεις για το deal ETE - Eurobank. Η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων έχει ήδη ξεκινήσει με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...





Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να διαβεβαιώνει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα να είναι το πιο ασφαλές και η ΕΕ με την απόφαση της στην Σύνοδο Κορυφής να εγγυάται την συνέχιση της ρευστότητας των τραπεζών με εγγυήσεις ύψους 35 δις. ευρώ από τον EFSF, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τραπεζίτες δεν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ιδρυμάτων τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς τραπεζικού λόμπυ IIF οι απώλειες των ιδιωτών από την συμμετοχή τους στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να φτάσουν στο 21%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8 -8,5 δις. ευρώ για τις Ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα οι τράπεζες στα πλαίσια και της νέας συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» θα πρέπει να εμφανίσουν στο τέλος του χρόνου core tier I ίσο με 10, κάτι που μεταφράζεται σε κεφάλαια ύψους 7,5 δις. ευρώ που θα πρέπει να αναζητήσει το τραπεζικό σύστημα.

Αν οι τράπεζες ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις των stress tests, στην καλύτερη περίπτωση θα εξοικονομήσουν κεφάλαια ύψους 2 δις. ευρώ από τις δραστηρίοτητες τους, όπως η πώληση θυγατρικών και θα πρέπει να αναζητήσουν μέσω αυξήσεων ποσά άνω των 5 δις. ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος μέχρι τα τέλη του 2012 υπολογίζονται στα 15 -20 δις. ευρώ, με τις τράπεζες να εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου - μαμούθ.

Δύο επιλογές

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι τράπεζες έχουν δύο επιλογές. ‘Η να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις δημιουργώντας νέα μεγαλύτερα σχήματα, τα οποία θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν και ξένα επενδυτικά κεφάλαια ή θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έτσι έχουν πέσει ξανά στο τραπέζι προτάσεις για νέα σχήματα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», οι επικεφαλής της ΕΤΕ κ.κ. Ράπανος και Ταμβακάκης στις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησαν να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις και να προχωρήσει η συγχώνευση με την Eurobank, η οποία έμεινε μέχρι τώρα στα χαρτιά.

newscode