Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

"Το πρόβλημα έχει πλέον γίνει συστημικό"

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει πλήρως συστημική και θα απαιτεί μία συστημική ανταπόκριση για να επιλυθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, μιλώντας προς τους πρέσβεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το πρόβλημα έχει πλέον γίνει συστημικό. Είμαστε....




μάρτυρες μίας κρίσης εμπιστοσύνης σε πλήρη ανάπτυξη», είπε, «κάποιοι ενδεχομένως να την αποδώσουν στην ανορθολογικότητα της αγοράς αλλά αποτελεί ένα γεγονός και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι έκανε λόγο για «δραματικά βήματα» που έκαναν οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης τους τελευταίους 18 μήνες για να περιορίσουν την κρίση αλλά, όπως είπε, δεν ήταν αρκετά.

«Σήμερα φτάνουμε στον πυρήνα του ζητήματος. Αυτό είναι: η συστημική κρίση χρειάζεται μία συστημική απάντηση. Χρειαζόμαστε ένα σημαντικό βήμα μπροστά προς μία πραγματική οικονομική ένωση ανάλογη με τη νομισματική μας ένωση», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην επιδίωξη Γαλλίας και Γερμανίας η ευρωζώνη να κινηθεί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς μία μεγαλύτερη οικονομική ένωση των 17 χωρών μέσω αλλαγής στην ευρωπαϊκή συνθήκη. Ωστόσο ένα τέτοιο βήμα θα απαιτεί θυσίες από την πλευρά των κρατών-μελών, τόνισε.

«Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει αλλαγή στη συνθήκη ή όχι και οι δύο περιπτώσεις συνεπάγονται θυσία της κυριαρχίας σε αντάλλαγμα για την δομική αξιοπιστία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», κατέληξε.