Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η Μέρκελ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της ζώνης του ευρώ εκφράζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στο πρωτοχρονιάτικο μηνυμά της που πρόκειται να μεταδοθεί το Σάββατο το βράδυ, λέγοντας πως παρά το ότι το 2012 θα είναι πιο δύσκολο από το....




2011, η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτή. Η κ. Μέρκελ υπερασπίζεται το ευρώ, τονίζοντας ότι έκανε την οικονομία της χώρας της ισχυρότερη. "Πολλοί από εσάς ανησυχήσατε για την ασφάλεια του νομίσματος", αναφέρει, προσθέτοντας ότι στα 10 χρόνια που κυκλοφορεί το ευρώ "έκανε την καθημερινή ζωή ευκολότερη και την οικονομία μας ισχυρότερη. Στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008, μας προστάτευσε από το να συμβούν χειρότερα πράγματα. Σήμερα [. . .] κάνω τα πάντα για να ενισχύσω το ευρώ. Αλλά αυτό θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν η Ευρώπη αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν. Ένα από αυτά [τα μαθήματα] είναι ότι το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να έχει πραγματική επιτυχία εάν εμείς στην Ευρώπη δεν συνεργαστούμε πιο στενά από ό,τι κάναμε ως σήμερα".

"Η Ευρώπη ενώνεται κι ενισχύεται στην κρίση. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και θα έχει εμπόδια, αλλά στο τέλος του δρόμου η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτή", τονίζει. Παρότι η οικονομία της Γερμανία πηγαίνει καλά, το 2012 "χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι πιο δύσκολο" από τη φετινή χρονιά, προειδοποιεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει επίσης ότι το 2011 υπήρξε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ρήξεις, εξεγέρσεις και καταστροφές: αναφέρεται στην Αραβική Άνοιξη αλλά και στην πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα που ώθησε την κυβέρνησή της να ανακοινώσει ότι η χώρα θα πάψει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια έως το 2022.

Λέει ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη έφερε στην ήπειρο τα τελευταία 50 χρόνια "ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία". Στο μήνυμά της, η κ. Μέρκελ αναφέρεται και στους νεοναζί που δολοφόνησαν εννιά μετανάστες από το 2000 ως το 2006, αποκαλώντας τους "μια συμμορία τρομοκρατών και δολοφόνων". "Τα εγκλήματά τους, τα οποία διέπραξαν παραμένοντας ατιμώρητοι για πάνω από μια δεκαετία αποκαλύπτουν έναν απίστευτο βαθμό μίσους και ξενοφοβίας", σημειώνει. Προσθέτει πως η Γερμανία οφείλει στα θύματα, τους οικείους τους "και σε εμάς τους ίδιους να ερευνήσουμε πλήρως τα εγκλήματα και να προσαγάγουμε στην δικαιοσύνη όλους όσοι ενέχονται σε αυτά, περιλαμβανομένων των συνεργών".