Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

"Έχασε" τον τίτλο του "σερ" ο Βρετανός τραπεζίτης Γκούντγουιν

Τον τίτλο του «σερ» χάνει ο πρώην επικεφαλής της RBS Φρεντ Γκούντγουιν, που είχε τιμηθεί για τις υπηρεσίες του στο βρετανικό τραπεζικό τομέα πριν η τράπεζα που διοικούσε πρωταγωνιστήσει στη άφιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο Σίτι του Λονδίνου και χρειαστεί κρατική διάσωση. Ο τίτλος του σερ απονεμήθηκε το 2004 στον Γκούντγουιν έπειτα από πρόταση της τότε κυβέρνησης των...Εργατικών για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στον τραπεζικό τομέα. Η βασίλισσα του αφαίρεσε τον τίτλο μετά από πρόταση της παρούσας κυβέρνησης αλλά και του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, με το αιτιολογικό ότι ο βρετανός μάνατζερ συνέβαλε στην καταρράκωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.

«Το 2008 η κυβέρνηση δαπάνησε 20 δισ. στερλίνες για την ανακεφαλαιοποίηση της RBS, ενώ η επιχείρηση διάσωσης της τράπεζας στοίχισε συνολικά στους Βρετανούς φορολογουμένους 45,5 δισ. στερλίνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αιτιολογικό της καθαίρεσης του Γκούντγουιν από ιππότη, που δημοσιοποίησε η αρμόδια Επιτροπή της κυβέρνησης.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρει εξάλλου ότι «ο Φρεντ Γκούντγουιν έσπειρε την ανυποληψία στο σύστημα απονομής τίτλων ευγενείας».

Όπως σημειώνει το βρετανικό BBC, της αφαίρεσης τίτλων ευγενείας έχει συνήθως προηγηθεί δικαστική καταδίκη για σοβαρό έγκλημα ή διαγραφή του προσώπου από επαγγελματική ένωση του χώρου στον οποίο διακρίθηκε -κανένα από τα οποία δεν συνέβη στην περίπτωση του Γκούντγουιν.