Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Έκρηξη της φοδοριαφυγής στη χώρα

Εκτινάχθηκαν τα ποσοστά φοροδιαφυγής στη χώρα μας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με τους φοροφυγάδες να καταπατούν τον νόμο, αγνοώντας τους διωκτικούς μηχανισμούς. Μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγει συστηματικά, με αποτέλεσμα τα δημόσια....





έσοδα να συρρικνώνονται, όπως διαπιστώνει το Σ.Δ.Ο.Ε. σε πρόσφατες έρευνές του, ενώ οργιάζει και η είσπραξη επιδοτήσεων μέσω εικονικών τιμολογίων. Με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να αδυνατούν να επιτελέσουν την αποστολή τους, το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στην περιφέρεια.

Η Πελοπόννησος παρουσιάζει ποσοστό 54% φορολογικής παραβατικότητας, όπως και η Στερεά Ελλάδα, ενώ τα ποσοστά εκτινάσσονται στο 60% στη Δυτική Μακεδονία και κορυφώνονται στο Νότιο Αιγαίο, όπου το 65% των επιχειρήσεων φοροδιαφεύγει.

«Πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή αποδεικνύονται οι επιχειρηματίες των Ιονίων Νήσων, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν σε ποσοστό 71%.

Τα εντυπωσιακά αυτά ποσοστά παραβάσεων προκύπτουν από τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει το Σ.Δ.Ο.Ε. και οι περιφερειακές του υπηρεσίες από την αρχή του χρόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στον όγκο και την έκταση της παραβατικότητας.

Πιέσεις της τρόικα για πάταξη της φοροδιαφυγής

Στη δέσμη μέτρων που έχει επιβάλει η τρόικα συμπεριλαμβάνονται 28.000 έλεγχοι εντός του 2012, ενώ το πρώτο δίμηνο θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 6.745. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, το Σ.Δ.Ο.Ε. πραγματοποίησε 6.800 έλεγχοι, καλύπτοντας έτσι τον στόχο των ελέγχων που έχει τεθεί στο Μνημόνιο για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δίχτυα του Σ.Δ.Ο.Ε. έπεσαν 3.024 επιχειρήσεις. Επί της ουσίας, μία στις δύο εταιρείες που επισκέφθηκαν οι ελεγκτές του Σώματος εντόπισαν σημαντική εστία φοροδιαφυγής.

Συνολικά καταγράφηκαν 52.570 παραβάσεις, που αντιστοιχούν σε 18 παραβάσεις κατά μέσο όρο σε κάθε έλεγχο.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, την ώρα της οικονομικής κρίσης, η φοροδιαφυγή ανθεί…